Euroopa Liit hakkab Nike’i maksunihverdamist uurima

Liina Laks
, reporter
Copy
Nike'i logo poe ees.
Nike'i logo poe ees. Foto: CARLO ALLEGRI/SCANPIX

Nike püüdis kohtus takistada Euroopa Liitu tema maksuasju uurimast, kuid liit sai nüüd rohelise tule. See paneb sporditootja surve alla.

Hetkel pole juttu selgetest rikkumistest ega trahvistki. On vaid Euroopa Liidu konkurentsiameti kahtlus, et Nike on oma Hollandi firmasid kasutanud omale madalama maksukoormuse nihverdamiseks. Asi puudutab viit juhtumit aastatel 2006 – 2015, kus Nike sai tänu litsentsitasude näitamisele oma maksukoormust vähendada, kirjutab Bloomberg.

Ametliku versiooni järgi uurib Euroopa komisjon, kas Nike sai oma Hollandi firmadega skeeme kasutades eelise konkurentide ees. Nike tahtis uurimist takistada, kuid sai nüüd kohtust löögi ja peab Euroopa liidu ametnikud nii-öelda majja laskma. Uurimistulemused selguvad alles kaugemas tulevikus.

Suurkorporatsioonide maksupraktika on Euroopa konkurentsivolinikel juba ammu pinnuks silmas. Kuid seni pole Euroopa Liit ärihiidude ohjamisel ülemäära edukas olnud: näiteks saadi sarnastes maksuvaidlustes lüüa Apple’ilt ja Amazonilt.

Paralleelselt käib G20 eestvedamisel globaalse tulumaksu kehtestamise diskussioon. Selle plaaniga tahetakse edasi liikuda oktoobrikuus. Valdavalt on riigid ühismaksu suhtes positiivselt meelestatud, vastu on aga just firmadele soodsamaid maksurežiime võimaldavad riigid, näiteks Iirimaa ja ka Eesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles