Arengufond otsib juhi ametisse väärikaid kandidaate

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arengufondi juht Ott Pärna.
Arengufondi juht Ott Pärna. Foto: Peeter Langovits

Ott Pärna viieaastane tähtaeg Arengufondi juhina saab täis. Pärna soovib ilmselt samas ametis jätkata, ent Arengufondi nõukogu otsib tema kõrvale teisi kandidaate.

«Kõige enam kardan ma, et konkurss kukub läbi ja me ei leiagi tugevaid kandidaate,» ütleb Arengufondi nõukogu liige, reformierakondlane Kaja Kallas.

Kandideerimisavalduste esitamiseks on veel aega – tähtaeg on 13. veebruar. Spekuleeritakse ka paari tuntud nimega, kuid midagi kindlat veel pole.

Praegune juht, viimased viis aastat fondi eesotsas seisnud Ott Pärna sõnas, et pole veel sada protsenti otsustanud, kuid vestlusest Pärnaga võib mõista, et ta tahaks ikkagi jätkata.

Pärna ütles, et enne otsustamist tahab ta nõukoguga Arengufondi tulevikustrateegia osas läbi rääkida. Ilmselt on aga küsimus ka selles, et Pärna vajab kindlust: konkurss käib võrdsetel alustel ja ei otsita lihtsalt uut inimest tema asemele.

Arengufondi nõukogu esimees Raivo Vare ja aseesimees Jaan Männik eitasid sellist stsenaariumi, nad mõlemad kiitsid Pärnat.

Männik lisas küll väikese kahtlusenoodi, et kui üks mees on juhtinud fondi viis aastat ja juhib ka veel järgmised viis – kas ei teki siis stagnatsiooniohtu?

Kaja Kallas ütles samuti, et Pärna on hästi hakkama saanud, kuid lisas siiski: talle tundub, et mõned Arengufondi nõukogu liikmed tahaksid midagi uut.

Probleem on pigem selles, et sobivaid inimesi on vähe ja pole kindel, kas nad üldse kandideerivad. Sellist olukorda nagu eelmine kord, kus valida saigi
ainult Ott Pärnat, tahetakse seekord vältida.

Üks võimalik uus nimi, kellega spekuleeritakse, on Andrus Ansipi rahandusnõunik Aare Järvan. Raivo Vare möönab, et on kuulnud jutte Järvani võimaliku kandidatuuri kohta. Järvan ise on vastuses siiski konkreetne: «Mina ei kandideeri.»

Üks Arengufondi nõukogu liige poetab Andres Suti nime: «Mulle väga meeldiks kui Sutt kandideeriks.» Andres Sutt, kes praegu töötab Rahvusvahelises Valuutafondis, kaotas napilt Eesti Panga presidendivalimistel Ardo Hanssonile. Pole mingi saladus, et Sutt tahaks Eestisse tagasi tulla, ta annab ka mõista, et on Arengufondi peale mõelnud: «Arengufond oleks Eestis kindlasti huvitav väljakutse. Hetkel ei ole ma ühegi võimaluse kasuks otsustanud.»

Niisiis ei midagi kindlat. EMT juht Valdo Kalm ja tööandjate juht Enn Veskimägi, kellega on samuti konsulteeritud uue Arengufondi juhi osas, et keda nemad oskaksid soovitada, ühtegi konkreetset nime välja ei käi.
Mõlemad aga viitavad, et muude omaduste seas võiks järgmisel juhil olla kogemus ettevõtlusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles