EL-i ministrid kiitsid heaks 12 riigi taastekavad

BNS
Copy
Riigid, kelle taastekava kiideti heaks, saavad esimesena väljamaksetele ligi.
Riigid, kelle taastekava kiideti heaks, saavad esimesena väljamaksetele ligi. Foto: Kristjan Teedema

Euroopa Liidu liikmesriigid kiitsid teisipäeval ametlikult heaks 12 riigi, nende seas Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania taastekavad, samas kui Ungari esitatud kava tulevik on endiselt ebakindel.

Euroopa Liit laseb järkjärgult käiku oma 750 miljardi euro suurust taastepaketti ja roheline tuli tähendab, et tosin liikmesriiki saavad ligi esimestele väljamaksetele.

Edasised väljamaksed sõltuvad sellest, kas valitsused viivad läbi reforme ja peavad kinni lubadusest, et raha kulutamisel täidetakse Euroopa rohe- ja digiinvesteeringute eesmärke.

Hispaania ja Itaalia on peamised rahastu kasusaajad, kellele on järgneval viiel aastal ette nähtud 70 miljardit eurot. Prantsusmaale eraldatakse 40 miljardit eurot.

«Selle toetusega saavad liikmesriigid alustada reforme ja investeeringuid, mida on vaja meie majanduste taastumiseks, tugevdamiseks ja üleminekuks,» ütles Sloveenia rahandusminister Andrej Sircelj, kelle riik on EL-i eesistuja.

Oma taastekavasid pole seni esitanud ainult kaks riiki: Bulgaari ja Holland.

Ungari kavast on saanud poliitiline peavalu, kuna Euroopa Komisjon ei ole seda tähtaja saabumisest hoolimata heaks kiitnud, osutades muredele seoses korruptsioonivastase võitluse ja õigusriigiga.

Probleeme on valmistanud ka riigi LGBTQ-vastane seadus, millega seoses on tehtud Brüsselile üleskutse anda hoop Ungari rahakotile, kui seadusest ei loobuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles