GRAAFIK ⟩ Aasta esimesel poolel taevastesse kõrgustesse tõusnud puidu hind on maa peal tagasi (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Ehituspuit Teal-Jones Groupi saetööstuses Vancouveri saarel Kanadis.
Ehituspuit Teal-Jones Groupi saetööstuses Vancouveri saarel Kanadis. Foto: Darryl Dyck

Puidu maailmaturuhind, mis mingil hetkel oli enim kallinenud tooraine ning kiireneva inflatsiooni esimene ilming, on nüüd maa peal tagasi ning kogu varasem hinnatõus on nagu peoga pühitud.

Puidu suure hinnaralli taga aasta alguses oli nõudluse kasv ehituses, millega kaasnes ka sotsiaalmeedias levinud ärevus rahatrüki ja inflatsiooni kiirenemise pärast. Inflatsioonihirmust tekkinud hinnaralli tabas peaaegu kõiki tooraineid, alates vasest kuni maisini. Nüüd, kus majandused on avanenud ning majanduse stimuleerimine kahanenud, on toorainetega varustamise pudelikaelad suuremalt jaolt likvideeritud ning hinnad langemas.

Kõige dramaatilisema languse ongi teinud puidu hind, mis aasta esimesel poolel oli dramaatilisim tõusja.

«Hinnalanguse põhjuseks on laoseisu paranemine ning nõudluse märkimisväärse languse tõttu suurtes ehituspoodides, kust iseremontijad peamiselt ostavad,» selgitas Bloombergile puidule spetsialiseerunud investeerimisettevõte Westline Capital Strategies tegevjuht Greg Kuta. Kuna remontijaid on vähem, jääb koduehitajatele puitu rohkem, lisas Kuta.

Kuid ajalooliselt on puidu hinnatase endiselt kõrge. Alates eelmise sajandi üheksakümnendatest aastatest on ehituspuidu hind Põhja-Ameerikas liikunud vahemikus 200 kuni 400 dollarit tuhande kuupjala kohta (üks kuupjalg on 0,002 kuupmeetrit). Erandina kerkis hind 2018. aastal 600 dollarini.

Praegu liigub puidu hind Põhja-Ameerikas 700 kuni 800 dollari kandis.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles