Neli eestlast sooritasid maailma esimese sõidueksami Cleveroni mehitamata autoga (1)

BNS
Copy

Tehnoloogiaettevõte Cleveron koostöös LRK Autokoolitusega korraldas 7. juulil kaugjuhitava sõiduki sõidueksamid, mille käigus said eksami edukalt sooritanud neli juhti maailma esimesed kaugjuhitava sõiduki sertifikaadid.

Eksamisooritusi hindas üks oma ala parimaid spetsialiste, LRK Autokoolitusest Jaan Kleemann. Eksami läbisid edukalt kõik neli Cleveroni töötajat.

Sertifikaadi saamiseks tuli juhtidel esmalt läbida Cleveron 701 mehitamata sõiduki kaugjuhtimise koolitus ning seejärel sooritada riiklikele eksami standarditele vastavad platsiharjutused ning linnasõit. Platsisõit koosnes kuuest harjutusest, mille sooritamise kontrollajaks oli määratud 15 minutit, kuid keskmiselt läbiti rada viie minutiga.

«Esimesed neli juhti, kes omastasid sertifikaadi «Tele-Operated vehicle driver», sooritasid nii platsi- kui ka linnasõidu ilma vigadeta. Sellega saab Cleveron endale kinnitada, et teleopereeritava sõidukiga on võimalik liigelda samamoodi nagu tavaautoga ja oleme oma sõidukite arendusega õigel teel,» sõnas sõidukite testimisprotsessi arendusspetsialist Taavi Purtsak.

Eksaminaator Jaan Kleemann lisas, et läbis ka ise kaugjuhitava sõidukijuhi koolituse, et mõista, millised on erinevused kaugelt sõiduki juhtimisel võrreldes tavasõidukitega, kus juht on reaalselt juhiistmel.

«Saadud kogemuse põhjal võin väita, et Cleveroni insenerid on kaugelt juhitava sõiduki arendamisel teinud väga head tööd, mis võimaldab eemalt juhtida sama turvaliselt, kui tavasõiduki roolis olles," ütles Kleemann. 

Kleemanni hinnangul olid juhikandidaadid väga hästi ette valmistunud – platsiharjutuste läbimiseks kulus vaid viis kuni kuus minutit ning kõik harjutused läbiti esimesel katsel veatult. Liikluses sõidueksami oli vaid kahel juhil mõni eksimus, mis ei oleks mõjutanud ka riiklikul sõidueksamil positiivset tulemust.

Cleveron on Viljandi tehnoloogiaettevõte, mis arendab pakiautomaate ja -roboteid. Cleveroni klientideks on ligikaudu 60 tuntud jaeketti ning logistikaettevõtet üle kogu maailma. Eestis pakub Cleveron pakiautomaatide lahendusi ka väike-ettevõtetele, kortermajadele ja eraisikutele.

Samuti arendatakse Viljandis kaugjuhitavaid semiautonoomseid sõidukeid. Sõidukid on Eestimaal avalikel teedel sõitnud juba üle aasta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles