Tööinspektsioon: kuumus sunnib töötajaid meie poole pöörduma, sest tööandjad ei hooli (6)

PM Majandus
Copy
Andrei Roševi kinnitusel on 30kraadist kuumust kliimaseadmeta traktori kabiinis võimatu taluda. Päästavad külm vesi ja sagedased pausid.
Andrei Roševi kinnitusel on 30kraadist kuumust kliimaseadmeta traktori kabiinis võimatu taluda. Päästavad külm vesi ja sagedased pausid. Foto: Irina Kiviselg / Põhjarannik

Suvine kuumalaine on sel aastal erakordselt intensiivne. Kuumas töötamine võib olla inimestele väga kurnav ning nende muredega on viimastel nädalatel tööinspektsiooni poole sagedasti pöördutud. Töötajad kurdavad, et töökeskkonna temperatuur on tõusnud ebasobivalt kõrgeks ning inimesed ei suuda nendes tingimustes tööd teha.

Sestap meenutab inspektsioon tööandjatele, et kuumas tuleb oma töötajate heaolule rohkelt tähelepanu pöörata.

Ja kuigi tuleb tunnustada neid tööandjaid, kes püüavad keerulises olukorras lahendusi leida, olgu selleks siis tööaja muutmine või tihedamate puhkepauside võimaldamine, on inspektsiooni teatel on tööandjaid, kes ei luba näiteks 32-kraadises tootmistsehhis füüsiliselt rasket tööd tegevatel töötajatel pidada täiendavad puhkepause. 

Inspektsioon toob näited vihjetest, mis neile igapäevaselt saabub:

Pöördun sellepärast, et vaadates töötajate tehtavat tööd ja tingimusi, siis kahjuks see on kohutav olukord selles firmas! Kõige hullem olukord on liinil, kus puudub ventilatsiooni süsteem täielikult! Lae all on olemas olematu ventilatsioon, mis paraku ei tee mitte kui midagi. Lisapausid on küll ette nähtud ja väljas saavad töötajad käia, aga kui sees on hommikul 30 kraadi ja väljas on ligi 30 kraadi ja terve ülejäänud päeva 34 kraadi sees, siis paraku sellest väga kasu ei ole. Mõni aasta tagasi öeldi, et paigaldavad uue ventilatsiooni, aga siiamaani see vaid jutuks jäigi. Jäädes Teie vastust ootama. Tõesti on olukord seal kohutav! Aitäh

***

Sooviksime abi ja nõu seoses töökohal valitseva põrgukuumusega, millele tööandja poolt ühtegi lahendust ei paista tulevat. Kaebuste peale tuli keegi ventilatsioonimees küll asja vaatama, kuid ühtegi lahendust meile ei saabunud. Oleme ruumides, kuhu paistab sisuliselt hommikust õhtuni igast aknast sisse päike ja kütab sisetemperatuuri sellel suvel kohati lausa 30ni. Sellises saunas peavad töötajad veetma 12-24h paksus ja mittehingavas vormiriietuses ja meie tööiseloomu juures ei ole kahjuks lahenduseks ka nö pikemad pausid, kuna päevasel ajal on enamasti jooksmist palju. Probleemid on olnud juba aastaid igal suvel, aga siis on ilusat ilma vähem olnud ja oleme probleemi ära kannatanud, kuid sellel aastal sai töötajatel mõõt täis vaikselt kannatamisest ja sellest, et miski pole paremuse poole liikunud, ning palume teie abi! Ehk koos teie ametnikega leitakse meile lõpuks kõiki rahuldav ja ka püsiv lahendus.

***

Rääkisin oma juhiga, et ta annaks ettevõtte juhile teada, et kiiremas korras tuleb midagi ette võtta, vastuseks oli paraku, et tööandjal on täiesti ükskõik. Praegu juba enamus inimesi töötab 12tunnistes vahetusest ning mida vähem pause seda parem on, öeldi mulle. Minu töökohal on juba 32-40 kraadi kuumust (maikuus mõõdeti) ning väga tihti pean käima ka lae kõrgusel, kus pean tooma tööks vajalikke materjale kaaluga 10kg või vähem ja seal on täiesti null õhku ja suur kuumus. Näen kuidas riided on läbimärjad ja see kõigest minutitega, igalt poolt kuulen, et täiesti kohutav on tööd teha aga keegi kahjuks ei võta midagi ette.

Ühest küljest on tööinspektsiooni peadirektori Maret Maripuu sõnul mõistetav, et keset kuumalainet ei ole võimalik väga palju ära teha, sest konditsioneerid on läbi müüdud. Hetkel saab tööandja tema sõnul võtta kasutusele ajutised lahendused, mida saab kiirelt rakendada.

Siin mõned inspektsiooni soovitused:

  • lisavaheaegade andmine töötajatele niikaua, kui temperatuur on kõrge;
  • puhkepause peaks olema võimalik pidada jahedas (mitte liiga külmas) puhkeruumis;
  • kaaluda võiks tööaja nihutamist ajale, mil õues ei ole veel liiga kuum;
  • kindlasti peab töökohal olema piisavas koguses joogivett, võimalusel mineraalvett;
  • palun jälgige ise ning kutsuge töötajaid üles märkama, kui kaastöölisel halb hakkab – sellisel juhul tuleb inimene toimetada jahedasse, pakkuda talle vett ning lasta kosuda. Vajadusel pöörduge arsti poole!

Maripuu märkis, et õigusaktides ei ole sätestatud konkreetset temperatuuri tööruumides. Töökoha sisekliima parameetrid – õhutemperatuur ja -niiskus ning õhu liikumise kiirus – peab olema tööülesande täitmiseks sobiv, tagada tuleb töökohtade varustatus värske õhuga. Sobiva sisekliima määramisel tuleb arvestada töötajate arvu ruumis, töötajate vaimset ja füüsilist koormust, tööruumi suurust, kasutatavate töövahendite spetsiifikat ning tehnoloogilise protsessi laadi (töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 6 lõige 4).

Maripuu märkis, et mõne ettevõtte kohta tuleb suvekuumaga toimetulekuraskuste kohta vihjeid juba korduvalt, mis tähendab, et jahedamate ilmade saabudes kaotab probleem aktuaalsuse ning järgmisel suvel kordub kõik taas.

«Kutsume üles lähtuma vanasõnast «rege rauta suvel, vankrit talvel» ning järgmise suve hea töökeskkonna nimel hakata tegutsema juba praegu. Hea lahenduse leidmine ja ellu rakendamine võtab aega, et parim lahendus toimima saada,» lausus Maripuu. 

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles