Iisrael hakkas esimese riigina maailmas pakkuma oma kodanikele kolmandat kaitsesüsti (8)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Iisraeli sõnul tehakse korduvvaktsiin kättesaadavaks täiskasvanutele, kes kannatavad raske immuunpuudulikkuse all, on hiljuti läbinud elundisiirdamise või keda üldiselt peetakse riskirühma kuuluvateks.
Iisraeli sõnul tehakse korduvvaktsiin kättesaadavaks täiskasvanutele, kes kannatavad raske immuunpuudulikkuse all, on hiljuti läbinud elundisiirdamise või keda üldiselt peetakse riskirühma kuuluvateks. Foto: ABIR SULTAN

Iisraeli tervishoiuministeerium hakkas esmaspäeval pakkuma kolmandat Pfizeri vaktsiinidoosi immuunpuudulikele täiskasvanutele. See võib tervishoiuekspertide sõnul olla esimene etapp eksperimendis, mille eesmärgiks on pakkuda koronaviiruse kordussüste vanematele ja kõige haavatavamatele inimestele.

Otsus tuleb ajal, mil USA ja Euroopa tervishoiuasutused arutavad kordusvaktsineerimise vajalikkust. Eelmise kuu lõpus andis Ühendkuningriik esialgse toetuse septembrist algavale kordussüstide kampaaniale. Pfizer teatas eelmisel nädalal, et palub reguleerivatel asutustel kordussüstid heaks kiita, vahendab Financial Times.

Iisraeli on laialdaselt kiidetud maailma ühe kiireima vaktsineerimiskampaania käivitamise eest seoses sellega, et nad tagasid Pfizerilt regulaarsed vaktsiinitarned, andes vastutasuks vaktsineerimisest saadud andmeid.

Kuid Iisraelis on nakkusmäärad järsult tõusnud, mis on tingitud väga kergesti ülekantavast Delta-variandist. Haigestumiste arv on tõusnud rohkem kui 400ni päevas pärast mitmeid nädalaid, kui nakatunute arv oli kõigest ühekohaline. Siiski on ainult 47 juhtumit 4000 aktiivsest riiklikust juhtumist seotud tõsise haigestumisega, kusjuures tervishoiueksperdid rõhutavad, et Pfizeri kahe annuse vaktsiin pakub jätkuvalt tugevat kaitset haiglaravi ja surmajuhtumite vastu.

Eelmise nädala lõpus tehtud avalduses ütlesid Pfizer ja BioNTech, et kolmas annus «võib säilitada kõrgeima kaitsetõhususe kõigi praegu teadaolevate variantide, sealhulgas Delta vastu». Ettevõtted töötavad endiselt oma vaktsiini ajakohastatud versiooni kallal, «mis võtab sihikule Delta-variandi piikvalgu».

Iisraeli tervishoiuministri Nitzan Horowitzi sõnul tehakse korduvvaktsiin kättesaadavaks täiskasvanutele, kes kannatavad raske immuunpuudulikkuse all, on hiljuti läbinud elundisiirdamise või keda üldiselt peetakse riskirühma kuuluvateks.

Tervishoiuministeerium soovitab, et kolmandat süsti tuleks anda nelja kuni kaheksa nädala jooksul pärast teist Pfizeri annust ja seda perearsti heakskiidul. Mõnede konkreetsete riskirühmade puhul soovitas ministeerium teha antikehade testi nii pärast teist kui ka kolmandat annust, kuigi see ei ole eeltingimuseks.

Detsembris alanud Iisraeli vaktsineerimise käigus on riigi 9 miljonist kodanikust rohkem kui 5 miljonit inimest kahe kaitsesüstiga vaktsineeritud ehk koguni 85 protsenti Iisraeli täiskasvanud elanikkonnast. Tervishoiuasutused alustasid hiljuti ka teismeliste vaktsineerimist, kusjuures viimase kahe nädala jooksul said oma esimese vaktsiinidoosi 200 000 üle 12-aastast.

 
Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles