Maakond Saksamaal kuulutas välja riigi ajaloo esimese «küberkatastroofi»

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Naisi tiivustavad ITK valdkonnas sookaaslaste inspireerivad lood
Naisi tiivustavad ITK valdkonnas sookaaslaste inspireerivad lood Foto: KACPER PEMPEL

Maakonnavalitsus Ida-Saksamaal kehtestas katastroofiolukorra pärast seda, kui häkkerite rünnak halvas täielikult nende arvutisüsteemid, mis on föderaalse küberturvalisuse järelevalveameti kinnitusel riigi ajaloo esimene «küberkatastroof».

 

Saksi-Anhalti liidumaal asuva Anhalt-Bitterfeldi omavalitsuse IT-süsteemid halvati teisipäeval täielikult, kinnitas pressiesindaja laupäeval Reutersile.

«Me oleme peaaegu täielikult halvatud,» ütles pressiesindaja, lisades, et nende kontorid jäävad tõenäoliselt järgmisel nädalal võrguühenduseta, ega andnud teavet selle kohta, millal teenused taastuvad.

Omavalitsus keeldus kommenteerimast ründaja isikut või seda, kas ta esitas lunaraha nõudmise, viidates politseiuurimisele. Interneti turvalisusega seotud allikad ütlesid Reutersile, et Saksamaa kohalikud omavalitsused kasutavad sageli vananenud ja halvasti hooldatud tarkvarasüsteeme, mis võivad olla küberrünnakutele kergesti ligipääsetavad.

157 000 elanikuga Anhalt-Bitterfeldi maakond ei saa näiteks isegi maksta oma elanikele sotsiaaltoetusi. Sellest tulenev katastroofiolukorra kehtestamine on ametlik samm, mis võimaldab neil taotlelda föderaalset abi.

Saksamaa küberturvalisuse amet BSI teatas, et on saatnud Anhalt-Bitterfeldi oma kriisimeeskonna. Pressiesindaja ütles, et kuigi ka teised kohalikud asutused on langenud küberrünnakute ohvriks, ei ole ükski neist selle tulemusena katastroofiolukorda kehtestanud.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles