Loviisa tuumaelektrijaam peab vähendama oma tootmisvõimsust erakordselt sooja Soome lahe tõttu

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Loviisa tuumaelektrijaam.
Loviisa tuumaelektrijaam. Foto: Wikipedia.org

Fortumi sõnul on Soome lõunarannikul asuva Loviisa elektrijaama kõige märkimisväärsem keskkonnamõju selle jahutusvee soojuskoormus.

Soomes valitsev erakordselt pikk kuumalaine on mõjutamas nende energiatootmist, vahendab Helsingin Sanomat.

Fortum teatas esmaspäeval, et valmistub vajadusel vähendama sellel nädalal Loviisa tuumaelektrijaama esimese reaktori toodangut. Hinnanguliselt väheneb see kuni 50 megavatti. Esimese reaktori maksimumvõimsus on 507 MW.

«Reaktori võimsust vähendatakse, et hoida jahutussüsteemi väljavooluvee temperatuur jaama veeloa tingimustes,» kirjutas Fortum pressiteates.

Soomes on igal elektrijaamal keskkonnaluba. Luba sisaldab eraldi veeluba, milles on näiteks määratletud jahutusvee väljavoolu temperatuuripiirangud.

«Merevee temperatuur on tähtis, sest elektrijaama kõige suurem keskkonnamõju on jahutusvee soojuskoormus merre, kuna jahutusvesi soojeneb jaama läbides umbes 10 kraadi võrra,» kirjutab Fortum.

Fortumi sõnul sõltub merevee temperatuurist nii keskkonna- kui ka tuumaohutus.

«Kui väljavoolava vee temperatuur ulatub 32 kraadini, tuleb alustada intensiivset järelevalvet ja aruandlust keskkonnaasutustele. Elektrijaama veeloa järgi on vee maksimaalne väljavoolutemperatuur 34 kraadi Celsiuse järgi.»

Fortumi andmetel on Loviisa elektrijaama siseneva merevee temperatuur suvel tavaliselt alla 20 kraadi. Temperatuur võib tõusta üle 20 kraadi, näiteks pikaajalise kuumuse, tuule ja merehoovuste tõttu. Praegu on merevee temperatuur Loviisas üle 20 kraadi.

«2021. aasta suvi on olnud erakordselt soe ja merevee temperatuur on tõusnud. Viimati oli sarnane olukord Loviisa elektrijaamas 2018. aasta juulis ja enne seda 2010. aasta suvel.»

Fortumi sõnul on elektrijaama tootmisvõimsuse vähendamine «kontrollitud sündmus». Ettevõtte sõnul ei kujuta see endast ohtu inimestele, keskkonnale ega jaamale.

Eestis linnulennult alla 90 kilomeetri kaugusel asuva Loviisa tuumaelektrijaama esimene reaktor võeti kasutusele 1977. aastal. Selle tegevusluba kehtib kuni 2027. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles