Eurostat: Eesti on ainus ELi riik, kus eelmisel aastal vaesusrisk vähenes

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Ida-Virumaal elab suhtelises vaesuses üle 41 000 inimese.
Ida-Virumaal elab suhtelises vaesuses üle 41 000 inimese. Foto: Sander Ilvest

Eurostati andmetel oli Eesti 2020. aastal ainus Euroopa Liidu riik, kus vaesusriskis elavate inimeste osakaal vähenes võrreldes 2019. aastaga.

 

Vaesuse ohus olevate tööealiste täiskasvanute arvu suurenemist täheldati Iirimaal, Portugalis, Hispaanias, Itaalias, Austrias, Kreekas, Bulgaarias ja Rootsis. Mujal jäi olukord enam-vähem muutumatuks, samas kui Eesti oli ainuke riik, kus vaesusrisk vähenes, selgus Eurostati uuringust.

Vaesusriskis elavate inimeste muutused Euroopa Liidu riikides.
Vaesusriskis elavate inimeste muutused Euroopa Liidu riikides. Illustratsioon: eurostat

2020. aastal ehk aastal, mil puhkes COVID-19 pandeemia, vähenes tööealise elanikkonna (18-64) mediaansissetulek Euroopa Liidus 7 protsendi võrra võrreldes 2019. aastaga. Samas jäid nii majapidamiste mediaansissetulek kui ka vaesuse ohu määr stabiilseks, kuigi suundumused olid riigiti erinevad.

Tööjõutulu vähenemine Euroopas oli suuresti tingitud töötute või lühendatud tööajaga töötajate arvu enneolematust kasvust. Siiski aitasid riiklikud toetused ning maksu- ja seadusemuudatused leevendada COVID-19 kriisi mõju majapidamiste sissetulekutele, eriti madalama sissetulekuga inimeste puhul.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles