Ettevõtete laenunõudlus tegi suure hüppe

Postimees
Copy
Allan Parik
Allan Parik Foto: Liis Treimann

Juunis kasvas märkimisväärselt ettevõtete laenunõudlus – uusi laene võeti 58 protsenti enam kui mais. Jätkuvalt kahaneb maksepuhkusel olevate laenude hulk ja enam kui 60 päeva võlgu olevate laenajate osakaal langes rekordmadalale.

Pangaliidu andmeil tegi ettevõtete laenunõudlus juunis korraliku hüppe, kasvades maikuiselt 384 miljonilt eurolt 607 miljonile. Eraisikute laenunõudlus on samuti tugev – juunis võtsid pered uusi laene 195 miljoni euro ulatuses. Eraisikute laenuportfelli maht Eesti pankades ületab juulis ilmselt 10 miljardi euro piiri ja ettevõtete laenuportfell läheneb 7,7 miljardile eurole.

Juuni lõpus oli maksepuhkusel 265 ettevõtjast laenajat ning 2219 majapidamist. Mai lõpus oli maksepuhkusel 699 ettevõtte ja 2670 kodumajapidamise laenu. Aasta tagasi juuni lõpus oli kokku maksepuhkusel 23 565 laenu võtnud ettevõtet ja majapidamist. Maksepuhkusel olevate laenude maht moodustab praegu umbkaudu 0,6 protsenti kogu kodumajapidamiste laenumahust (mai lõpus 0,7 protsenti ) ja 3,1 protsenti ettevõtete laenumahust (mai lõpus samuti 3,1 protsenti). Enam kui 60 päeva võlgu olevate laenude maht kahaneb jätkuvalt nii ettevõtete kui kodumajapidamiste seas, jõudes juunis 0,37 protsendini pankade laenuportfellist.

«Ettevõtete laenuaktiivsus juunis suurenes ja maksepuhkusel olevate ettevõtete hulk kahanes. Ebakindlust on vähem ja ettevõtjad vaatavad julgemalt tulevikku,» selgitas pangaliidu juhatuse esimees Allan Parik. «Ehkki endiselt on sektoreid, mis vajavad kriisist taastumisel nii riigi kui pankade tähelepanu ja erinevaid toetusmeetmeid, on Eesti majandus tervikuna kriisist tänaseks taastunud. Loodetavasti ei too sügis kaasa uusi sulgemisi majanduses ja ühiskonnas tervikuna. Peame koos pingutama, et jõuda Eestis võimalikult ruttu piisava vaktsineerituse tasemele, hoidmaks ära järgmist tõsist haigestumiste ja sulgemiste lainet.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles