Branson pole ainus – kahe aasta jooksul on kosmosesse lendamas terve rida amatööre (4)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
JMiljardär Richard Branson koos lennukaaslastega pärast edukat kosmoselendu juubeldamas.
JMiljardär Richard Branson koos lennukaaslastega pärast edukat kosmoselendu juubeldamas. Foto: Roberto E. Rosales

Pühapäeval enam kui 80 kilomeetri kõrgusel ja viie kaaslasega Richard Bransoni kosmosereisi kohta võib öelda, et tekkinud on uus tööstusharu – kommertskosmoselennud.

Tegemist oli testlennuga, mida plaanib Virgin Galactic teha veel kaks, misjärel võivad loodetavasti kommertslennud kosmosesse järgmisest aastast alata.

Ehkki kosmosesõiduk Two Unity 22 oli varem teinud kolm lendu, oli pühapäevane esimene, mis sarnanes täiemõõdulise kommertslennuga. Pühapäevasel lennul osales kaks pilooti, David Mackany ja Michael Masucci, ning neli reisijat, üks neist Richard Branson ise.

Seni on 200 000 või enam dollarit maksnud 600 Virgin Galaxy klienti, teiste hulgas eestlane Raivo Hein.

Kuid ettevõtmisi, mis plaanivad tsiviilelanikke kosmosesse viia, on teisigi. Neist järgmine katse peaks toimuma vähem kui kümne päeva pärast.

Maailma rikkaim inimene Jeff Bezos plaanib koos venna Markiga asutatud kosmosefirma Blue Origin raketiga lennata avakosmosesse järgmisel teisipäeval, 20. juulil. Lisaks neile peaks sel reisil avakosmose piirile lendama ka 82-aastane Mary Wallace Funk, kes tegi eelmise sajandi kuuekümnendatel aastatel läbi samasugused katsed, nagu NASA tegi astronautidele, aga kosmoseagentuuril ei olnud toona huvi naist kosmosesse saata.

Blue Origin peaks asutaja Jeff Bezose lennutama kosmosesse 20. juulil.
Blue Origin peaks asutaja Jeff Bezose lennutama kosmosesse 20. juulil. Foto: Isaiah Downing

Blue Origini neljas reisija, kelle nime pole veel avalikustatud, maksis reisi eest oksjonil 28 miljonit dollarit (23,6 miljonit eurot).

Kuid tõeline kosmoseturism peaks algama järgmisel aastal. 38-aastasel miljardäril Jared Isaacmanil on plaan rentida kolmepäevaseks reisiks rakett ja kosmoselaev Elon Muski juhitavalt kosmosekompaniilt SpaceX. Lend peaks toimuma järgmise aasta septembris.

Jared Isaacman laenab raketi koos kosmosesõidukiga Elon Muski kosmosefirmalt SpaceX.
Jared Isaacman laenab raketi koos kosmosesõidukiga Elon Muski kosmosefirmalt SpaceX. Foto: PATRICK T. FALLON

Ameerika kosmoseturismiettevõte Space Adventures on korraldamas Jaapani moetööstusettevõtja Yusaku Maezawa ning tema tooteassistendi Yozo Hirano 12 päeva kestvat kosmosereisit Venemaa kosmoselaeval Sojuz, mis peaks toimuma järgmise aasta detsembris.

Jaapani moetööstusettevõtja Yusaku Maezawa treenib lennuks Venemaa kosmosesõidukiga Sojuz.
Jaapani moetööstusettevõtja Yusaku Maezawa treenib lennuks Venemaa kosmosesõidukiga Sojuz. Foto: Space Adventures

USAs Houstonis asetsev ettevõte Axiom Space on korraldamas analoogilist kosmosereisi kolmele kliendile, mis peaks toimuma juba järgmise aasta jaanuaris. Klientidele läheb lend maksma 55 miljonit dollarit (46 miljonit eurot) reisija kohta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles