EAS avas uue rakendusuuringute programmi 10-miljonilise rahastusvooru

BNS
Copy
EAS logo
EAS logo Foto: www.eas.ee

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) avas uue toetusvooru rakendusuuringu projektide elluviimiseks, toetuse lisaeelarve on 10 miljonit eurot.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Andres Suti sõnul on ettevõtete innovaatiline arendustegevus majanduse seisukohast märkimisväärse tähtsusega.

«Eesti ei ole odava tööjõu maa ja kui me tahame, et meie ettevõtted rahvusvahelises konkurentsis püsiksid, siis tuleb ka riigil soodustada teadmusmahukate toodete ja teenuste arendamist,» ütles Sutt pressiteate vahendusel.

Ta lisas, et seda tuleb eelkõige teha selleks, et ettevõtted ise hakkaksid investeerima järjest enam uutesse arendusprojektidesse ja näeksid selle pikaajalist kasutegurit, toonitades, et just see on EASi rakendusuuringute programmi eesmärk.

EASi juhatuse esimehe Peeter Raudsepa sõnul on rakendusuuringute programm väga hästi käima läinud.

«Lisaks rahastusele on väga oluline roll nõustamisel ning programmi esimese tegutsemisaasta jooksul on EASi poole arendusplaanide nõustamiseks pöördunud üle 170 ettevõtte,» märkis ta. «Suurema osa moodustavad juba tegutsevad töötleva tööstuse ja IKT sektori ettevõtted, kuid oluline osa on ka alustavatel ettevõtetel ja idufirmadel.»

Raudsepa sõnul on ootuspäraselt kõige rohkem digiarenduste ja digitaliseerimise projekte. Samuti on palju lahendusi kriisist kiiremaks väljatulemiseks ja Covidi vastu võitlemiseks ning esile saab tõsta ka erinevaid toidutehnoloogia projekte.

Juhatuse esimees selgitas, et toidusektoris on tugev arendusprojektide kultuur ja hästi toimiv arendustegevuse tugisüsteem, nagu näiteks Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse näol.

Rakendusuuringute toetust on saanud näiteks Chemi-Pharm Covid-viiruse vastase toote arendamiseks, Cleveron uudsete pakirobotite väljatöötamiseks, E-Agronom põllupidajaid nõustava tehisintellekti ning Estiko Plastar taaskasutatavate plastpakendite loomiseks.

Uus taotlemine avati esmaspäeval, 12. juulil ning see kestab kuni 10. septembrini. Taotluse esitamisele eelneb kohustuslik eelnõustamine ning eelhinnangu saamiseks saab projektiplaane esitada kuni 30. augustini.

Taotlemine toimub vooruliselt ehk kõik esitatud taotlused hinnatakse ära ning selle tulemusel tekib pingerida, mille alusel projekte taotlusvooru eelarve piires rahastatakse. Toetuse miinimumsumma on 100 000 eurot ja maksimum 2 miljonit eurot projekti kohta.

Rakendusuuringute programm pakub ettevõtjale teadmusmahukate arendusprojektide juures lisaks kaasrahastamisele ka nõustamist. Näiteks aitavad EASi eksperdid ettevõtjal oma arendusideed vastu turutrende peegeldada ning vajadusel leida sobiv teadus- ja arendustegevuse teenuse pakkuja.

Samuti saab nõu intellektuaalomandi kaitsmise teemadel ning aidatakse leida rahastusvõimalusi – näiteks rahvusvahelistest toetusprogrammidest, nagu Horizon või Eurostars. Lisaks on EASi toel võimalik osaleda Euroopa Kosmoseagentuuri või Euroopa Tuumauuringute Organisatsiooni hangetel.

Rakendusuuring on esmakordne uuring uue teadmise saamiseks, millel on kindlaks määratud praktiline rakendus ja tellija, kes kasutab uuringust saadud uut teadmist ärilisel eesmärgil. Projekti võib teha ettevõttesiseselt või kaasata teadus- ja arendustegevuse partner Eestist või välismaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles