Ruhnu laeva rike Muhu Väina regati kulgu oluliselt ei mõjuta

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Kui kiirkatamaraan Runö 2012. aastal vette lasti, arvati ekslikult, et ruhnlaste ühendusprobleemid mandriga on murtud. Suuremaid ja väiksemaid probleeme on jätkunud ka tänaseni, kui transpordiamet kuulutas välja uue hanke järgmise vedaja leidmiseks.
Kui kiirkatamaraan Runö 2012. aastal vette lasti, arvati ekslikult, et ruhnlaste ühendusprobleemid mandriga on murtud. Suuremaid ja väiksemaid probleeme on jätkunud ka tänaseni, kui transpordiamet kuulutas välja uue hanke järgmise vedaja leidmiseks. Foto: Urmas Luik

Täna Pärnust Ruhnu poole teele asunud Muhu Väina regati laevastiku jaoks oli katamaraani Runö tehniline rike ebameeliv uudis, kuid suuri muudatusi see võistluse programmis ei põhjusta.

Regati peatuspaikadesse liigub tavaliselt kaasa hulk töötajaid ja varustust, tavaliselt transporditakse regatiküla tarvikud ja inimesed kohale autodega. Regati korraldustoimkonna liige, Kalevi Jahtklubi tegevjuht Lauri Kurvits ütles, et Ruhnu laeva rike oli regati jaoks logistikaülesanne, mis tuli lahendada.

«Pidime stardi- ja kohtunikelaevad muutma transpordilaevadeks ning kaasasime Pärnu Jahtklubist kaupade veoks ühe täiendava aluse, aga kõik toimib,» teatas Kurvits. 

Ruhnu vabatahtliku merepäästeseltsi liige Heiki Kukk kinnitas, et seltsi päästepaat teeb täna saarelt kaks reisi. «Üks sõit on Saaremaale Roomassaarde ja teine Munalaiu sadamasse. Kui vaja, võime veel lisareisi teha, aga praegu rohkem pole tellitud,» ütles Kukk. 

Ruhnu vallavanem Andre Nõu ütles, et kuigi seis on nukker, pole häda tegelikult väga suur. «Inimesed on kogunenud sadamasse, nutavad ja palvetavad,» naljatas vallavanem, kuid lisas siis, et tegelikult on lahendused juba olemas ning nädalavahetuseks saarele saabunud puhkajad peaks sealt tänase päeva jooksul tagasi mandrile saama.

«Koostöös Kihnu Veeteede ja transpordiametiga on vallavalitsus leidnud mitmesuguseid lahendusi. Asenduslaevaks tuleb Roomassaare sadama pukser Panda, mis toob ühtlasi saarele ka toidukaupa. Organiseerisime 11-kohalise lennuki, mis teeb kolm reisi, keegi saarele lõksu ei jää. Ilm on ilus ja tuju hea,» kinnitas vallavanem. 

Suurimaks mureks on tema sõnul täna saarele jõudvate Muhu Väina regati osalejate varustamine ja toitlustamine, sest saare toiduainete varud on napid ning rohkem kui 700 purjetaja jaoks ei pruugi juba kokku kuivama hakanud tagavaradest jätkuda.  

Lauri Kurvits aga kinnitas, et ka see pole kuigi suur probleem. «Enamusel laevadel on ka endal väike toiduvaru kaasas. Purjetajad on ettenägelikud inimesed ja arvestavad võimalusega, et mõni reis võib pikemaks kujuneda,» rääkis jahktlubi ülem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles