Uurimislaevad liikusid Estonia uppumiskohast halva ilma eest Kärdlasse

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Estonia huku asukohas uuringuid teinud rootsi teaduslaev Electra pühapäeva varahommikul Kärdla sadamas
Estonia huku asukohas uuringuid teinud rootsi teaduslaev Electra pühapäeva varahommikul Kärdla sadamas Foto: Kai Kallas, jahtklubi Dago

Ööl vastu pühapäeva muutus ilm Läänemerel nii ebasoodsaks, et Estonia hukku uurivad laevad EVA-316 ja Electra suundusid Kärdlasse. Väiksema süvisega Electra sildus sadamas, et kütuse- ja veevarusid täiendada, EVA-316 ootab Kärdla reidil. 

Sõltumata koroonapiirangute tõttu konarlikult alanud eeluuringutest on uurimislaevad jõudnud ära teha märkimisväärse osa kavandatud veealustest töödest. 

«Eile sai ka multibeam sonariga kogu vrakk kaardistatud, et luua laeva kerest detailsem 3D mudel. Täna tehakse külgvaate sonariga nii laevast kui kogu uuringualast ülevaatlikum pilt samuti ka täiendatakse vajadusel 3D mudelit. Tööde jätkumine ja kulg selgub, sest kõik sõltub ilmastikuoludest. Lainetus on peamine, mis teeb andmete kogumise keerukaks,» selgitas Estonia omaste esindajana uurimislaeval EVA-316 viibiv ekspert Peeter Ude. 

Sonaripilt Estonia vrakist uurimislaeva monitoril Electra
Sonaripilt Estonia vrakist uurimislaeva monitoril Electra Foto: Peeter Ude

Kuigi järelduste tegemiseni jõutakse hiljem, on tänapäevaste vaatlusseadmetega kogutud andmed eksperdi hinnangul kvaliteetsed. 

Allveetööde monitorid uurimislaeval Electra, ekraanidel sonaripildid Estonia vrakist.
Allveetööde monitorid uurimislaeval Electra, ekraanidel sonaripildid Estonia vrakist. Foto: Peeter Ude
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles