Vitsur: maikuu ekspordikasv ületas ka pandeemiaeelset aega

BNS
Copy
Vabariigi Presidendi majandusnõunik Heido Vitsur. FOTO: Marko Saarm/sakala/scanpix
Vabariigi Presidendi majandusnõunik Heido Vitsur. FOTO: Marko Saarm/sakala/scanpix Foto: Marko Saarm / Sakala

Presidendi majandusnõuniku Heido Vitsuri sõnul olid maikuu väliskaubandusnäitajad tugevad, mitte just seepärast, et nad olid ligikaudu poole jagu paremad kui möödunud aastal, vaid eeskätt seetõttu, et nad olid mitusada miljonit eurot suuremad kui 2019. aasta mai vastavad numbrid.

«Seejuures oli kaubavahetus 2019. aasta mais selle aasta kohta väga tugev,» ütles Vitsur BNSile.

Statistikaameti andmetel suurenes kaupade eksport mais võrreldes möödunud aasta sama kuuga 47 protsenti ning import 50 protsenti.

Majandusnõunik nentis, et eriti optimistlikke järeldusi sellest tõsiasjast teha siiski ei maksa. «Tegemist on mahtudega nominaalvääringus. Samas teame hästi, et mitmed kaubad ja toore on viimasel ajal oluliselt kallinenud. Nii näiteks kasvas suure, 14-protsendise suurusega mineraalsete toodete eksport 153 prosenti, aga suur see võrreldavates hindades oleks, me ei tea,» märkis Vitsur.

Tema sõnul tundub üks trend olevat püsiv – kaubavahetuse kiirem kasv eurotsooni väliste riikidega, ent ka siin võib oma osa olla hindadel. «Kuid igal juhul on meie majanduse jaoks tegu positiivse tulemusega,» ütles Vitsur, tõdedes, et praeguse seisu pealt ennustada seda, mis saab suve lõpus, on siiski keeruline, sest epideemiast pole kaugeltki jagu saadud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles