Branson ja Bezos: kaks miljardäri, kes lendavad kosmosesse (1)

Copy
Blue Origini asutaja Jeff Bezos (vasakul) ja Virgin Galacticu asutaja Richard Branson.
Blue Origini asutaja Jeff Bezos (vasakul) ja Virgin Galacticu asutaja Richard Branson. Foto: Mandel Ngan, Don Emmert / AFP / Scanpix

Kaks alust, kaks ettevõtet, üks eesmärk: viia oma miljardärist omanik kosmosesse. Richard Branson ja Jeff Bezos asutasid Virgin Galacticu ja Blue Origini 2000ndate alguses ning nüüd on mõlemad mehed startimas vaid mõnepäevase vahega.

Stardid, tulenevalt nii ettevõtete tootearenduse ajakava kattumisest kui ka teravast rivaalitsemisest, kujutavad endast tärkava kosmoseturismisektori verstaposti. Magnaadid ise kuuluvad esimeste reisijate hulka, kuid nende lõppeesmärgiks on lubada sadadel (jõukatel) klientidel mõne minuti vältel imetleda oma silmadega maakera kumerust.

Nemad pole esimesed miljardärid kosmoses. Ungari päritolu ameeriklane Charles Simonyi ja Cirque du Soleil' kanadalasest kaasasutaja Guy Laliberte veetsid vastavalt 2007. ja 2009. aastal mitu päeva rahvusvahelise kosmosejaama pardal, kuid nende reis toimus Vene raketiga Sojuz. Bezos ja Branson on esimesed, kes lendavad erakosmosefirmadega – mille nad ise lõid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles