Valge Maja hakkab monopolidega võitlema

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Scanpix

USA president Joe Biden ütles reedel, et Washingtoni kergekäeline nõusolek ettevõtete koondumisele on USA tarbijaid ja töölisi kahjustanud ning teatas laiaulatuslikust plaanist tugevdada monopolivastaste reeglite jõustamist.

Biden plaanib allkirjastada täitevkorralduse konkurentsi soosimiseks Ameerika majanduses. Meede mõjutaks kõike alates tehnoloogiahiidude ühinemistest kuni lennupiletite hinnastamise ja kuulmisaparaatide müügini, teatas Valge Maja.

«Ettevõtete konsolideerumine on aastakümneid kiirenenud,» öeldi Valge Maja avaldatud teabekirjas, kus kirjeldati algatust kui «valitsuseülest jõupingutust konkurentsi edendamiseks Ameerika majanduses.»

Dokumendis osutati varasematele hetkedele USA ajaloos, kui presidendid korporatsioonidega rinda pistsid, sealhulgas president Theodore Roosevelti monopolide vastane võitlus 20. sajandi algul.

Määruses tuuakse välja 72 föderaaltasandi algatust ja teatatakse Valge Maja konkurentsinõukogu loomisest, et algatuste edenemist jälgida.

Muu hulgas näevad meetmed ette tehnoloogiahiidudega seotud ülevõtmiste põhjalikumat järelevalvamist, et ennetada ülevõtmisi, mille eesmärk on potentsiaalse konkurendi turult kõrvaldamine.

Samuti kästakse Föderaalsel Kaubanduskomisjonil luua reeglid tehnoloogiafirmade järelevalve ja andmete kogumise jaoks ning tagada, et väikefirmadel oleks õiglane võimalus konkureerida suurfirmadega, millele kuuluvad veebipõhised müügiplatvormid.

Teiste meetmete seas on üleskutse tervishoiuvõimudele lubada kuulmisaparaatide käsimüüki ja plaan muuta lennufirmade pagasi- ja muud lisatasud läbipaistvamaks.

Lisaks näeb määrus ette ka töötajate kaitsmist konkurentsikeeldu sisaldavate töölepingute eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles