Kunda Nordic Tsement jäi mullu 6,5 miljoni euroga kahjumisse

BNS
Copy
Kunda Nordic Tsement.
Kunda Nordic Tsement. Foto: Sander Ilvest

Klinkri, tsemendi ja killustiku tootja AS-i Kunda Nordic Tsement (KNT) käive langes möödunud aastal 34,8 protsenti 27,3 miljonile eurole ning 2019. aastal teenitud 2,5 miljoni eurone puhaskasum pöördus enam kui 6,5 miljoni euroseks puhaskahjumiks.

KNT juhatus märkis majandusaasta tegevusaruandes, et tulenevalt COVID-19 pandeemiast vähenes Eestis ehitusmaht nende andmeil 10 protsenti ja ehitusmaterjalide müük veelgi rohkem. Sügisel võttis ehitussektor hoo uuesti üles, aga puudujääki juhatuse sõnul enam korvata ei jõutud.

Tsemendi müük koduturul vähenes võrreldes eelneva aastaga üle 20 protsendi, põhjuseks ehitusmahtude langus ja tooteportfelli muudatused. Veel suuremas languses oli tsemendi eksport, mis vähenes 80 protsenti, kuna grupisiseseid tarneid suunati ringi. Tsemendi tootmine vähenes tulenevalt turu väiksest nõudlusest enam kui 30 protsenti.

Möödunud aasta märtsis otsustas KNT nõukogu sulgeda ka Kunda klinkritootmise, kuna süsinikdioksiidi kvootide hinnatõus muutis selle majanduslikult ebaotstarbekaks. Tsemendi tootmist jätkati importklinkrist. See otsus mõjutas kogu ettevõtte tegevust märkimisväärselt – vähendati põhivara, koondati töötajaid ja korrastati ehitisi turvalisemaks. Koos klinkri tootmisega lõpetati ka klinkri eksport.

Klinkritootmise lõpetamisega seotud erakordsed kulud moodustasid muudes ärikuludes ja müüdud toodangu kulus kokku 21,8 miljonit eurot.

COVID-19 mõju tootmisele jäi ettevõtte hinnangul majandusaastal aga väheoluliseks, sest Lääne-Viru maakonnas oli nakatumisi vähem kui mujal. Kuigi mõni töötaja haigestus ja oldi ka lähikontaktsetena karantiinis, siis tänu rakendatud ohutusabinõudele see juhatuse sõnul ettevõtte toimimist ei mõjutanud.

Ettevõtte müügitulust 25,8 miljonit eurot moodustas müük Eestis, teine suurem sihtturg oli Läti, kuhu müüdi ligi 1,1 miljoni euro väärtuses kaupu. Lisaks teeniti müügitulu Soomest, Rootsist, Itaaliast ja Hollandist. Euroopa Liidust väljapoole KNT mullu oma tooteid ei müünud.

Tegevusalade lõikes tuli 83,7 protsenti ehk 22,9 miljonit eurot kogutulust omatoodangu müügist. Kaupade vahendamisest teeniti 4,4 miljonit eurot ja muust müügist 103 000 eurot. Erakordne äritulu kasvuhoonegaaside kvoodi müügist oli 16,7 miljonit eurot.

KNT 2020. aasta investeeringute kogumaht oli pisut üle 1,1 miljoni euro. Suuremad projektid olid karjääri hübriid-ekskavaator, tsemendiveski korpuse vahetamine ja killustiku purusti täiendamine, samuti arendati välja ja toodi turule uuel lendtuhal baseeruv väiksema klinkrisisaldusega tsemendimark. Riigiabi programmidest kaasati rahastust digitaliseerimise arendamiseks ja ressursitõhususe parandamiseks.

Majandusaastal langes töötajate arv ettevõttes peamiselt klinkritootmise lõpetamisega seotud koondamiste tõttu 164 inimeselt 88 inimesele, töötajate keskmine arv taandatuna täistööajale oli 2020. aastal 118 ehk 52 võrra vähem kui 2019. aastal. Tööjõukulud kokku ilma koondamistasudeta olid 4,3 miljonit eurot, 31,9 protsenti vähem kui aasta varem.

AS Kunda Nordic Tsement on 1992. aastal asutatud ettevõte, mille põhitegevuseks oli klinkri, tsemendi ja killustiku tootmine ja müük ning kuni 2019. aastani sadamateenuste osutamine. KNT omanikud on 75 protsendiga Rootsis registreeritud HeidelbergCement Grupp ja 25 protsendiga Hollandis registreeritud CRH Grupp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles