Palm: teenuste sektori elavnemine lubab oodata majanduskasvu

BNS
Copy
Tõnu Palm
Tõnu Palm Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Luminori peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul lubab tugev ekspordikasv, kahekohalised tööstustoodangu ja jaemüügi mahud teenuste sektori elavnemise taustal oodata jõulist majanduskasvu.

«Kaubaekspordi puhul on tegemist kolmanda suurima kuise käibenumbriga. Aprillis kasvas eksport aastatagusega võrreldes 54 ja mais 47 protsenti. Maailmaturul valitsevad kõrged toornafta ja toorainehinnad, mis toetavad omakorda eksporditulu,» ütles Palm BNS-ile.

Statistikaameti andmetel suurenes kaupade eksport mais võrreldes möödunud aasta sama kuuga 47 protsenti ning import 50 protsenti.

Ökonomist tõi välja, et mineraalsete toodete grupis on kahe kuu keskmisena küündinud kasv rekordilise 191 protsendipunktini aastatagusega võrreldes ning toornafta hinnad on pea 50 protsenti kõrgemad kui aasta tagasi.

«Eesti ekspordipartnerite seas on euroala kõrval nüüd kõrgel kohal ka Ameerika Ühendriigid, kuhu eksporditakse telekommunikatsiooni seadmeid, aga ka energiatooteid. Kui Ameerika puhul ootan teises kvartalis kahekohalist majanduskasvutempot, mis oleks kasvutipuks, siis Euroopa puhul kogub majandus alles hoogu,» märkis Palm.

Tema sõnul ületab Ameerika Ühendriigid tänavuse 7 protsendise kasvuga mõnevõrra euroala, kus majandus kasvab rekordilise ligi 4,6 protsendise tempoga. Ökonomisti hinnangul hakkab kaubaekspordi kõrval viitega taastuma nüüd ka teenuste eksport.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles