Prantsusmaa jaoks on globaalne 15% tulumaks liiga väike

PM Majandus
Copy
Prantsusmaa lipp.
Prantsusmaa lipp. Foto: Sadak Souici/Scanpix Baltics

Prantsuse rahandusminister Bruno Le Maire usub, et G20 toetab rahvusvahelise maksuga seotud kokkulepet, kuigi Prantsusmaa nõuab kõrgemat minimaalset ettevõtte määra.

G20 kohtumisel Veneetsias osalejad on valmis toetama 131 riigi allkirjastatud lepingut ettevõttete tulu minimaalse vähemalt 15% maksustamise kohta ja uusi reegleid maksutulude jagamiseks maailma suurimatelt ettevõtetelt - eriti mõeldakse selle all USA tehnikahiiglaseid, kirjutab Bloomberg.

Käputäis riike, kes ei kuulu G20 koosseisu, on keeldunud kokkulepet toetamast, sealhulgas Iirimaa, kes on mures selle pärast, kuidas uued mehhanismid takistaksid madalama maksumääraga investeeringute meelitamist. Euroopa Liidus olid leppe vastu Eesti ja Ungari. Läbirääkimised jätkuvad suvel, eesmärgiga saada oktoobris konkreetne kokkulepe. 

«Olen väga kindel ja arvan, et meil on võimalik saavutada rahvusvahelise maksustamise murranguline kokkulepe,» ütles Le Maire Bloomberg TV-le. «Prantsusmaa jaoks on eesmärk, et minimaalsed maksud oleks üle 15%.»

Lisaks lõpliku määra üle jagelemisele võivad lähinädalate kõnelused komistada ka selle otsa, kuidas ja millal riigid digitaalmaksud pärast ülemaailmse tehingu lõpuleviimist tühistavad.

G20 rahandusministrite kohtumise keskne teema on globaalne maksureform, millega tahetakse tagada hargmaiste firmade õiglane maksustamine. Reformi üks osa näeb ette, et hargmaised firmad maksaks tulumaksu riigis, kus kasum on teenitud, mitte seal, kus asub peakorter. Eriti puudutab see tehnoloogiahiide Google, Amazon, Facebook ja Apple, kelle maksukoormus on kasumiga võrreldes ülimadal.

Lõplikku lepet ei ole oodata enne G20 valitsusjuhtide tippkohtumist oktoobris.

Veneetsias tahetakse täpsustada plaani üksikasju ja avaldada survet riikidele, kes ei ole leppele veel toetust avaldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles