Iisrael müüb naaberriik Jordaaniale rekordkoguse vett (2)

PM Majandus
Copy
Foto: Alex Vasey / Unsplash

Jordaania - üks maailma kuivemaid riike - leppis Iisraeliga kokku rekordkoguses vee ostmise. Iisrael annab naaberriigile 50 miljonit kuupmeetrit vett aastas. 

Iisrael ja Jordaania on saavutanud olulise vee jaotamise kokkuleppe: Iisrael müüb naaberriigile rekordkoguse ressurssi, teatas kummagi riigi valitsus pärast Iisraeli välisministri Jair Lapidi ja tema Jordaania kolleegi Aimani Safadi kohtumist. Selle järgi saab Amman naabrilt 50 miljonit kuupmeetrit vett. Täpsemad üksikasjad pole veel teada, vahendab Saksamaa väljaanne Spiegel.

Keskkonnakaitseorganisatsiooni EcoPeace Middle East juhi Gidon Brombergi sõnul on see arv «dramaatiliselt suurem». Iisraeli ametkondades öeldakse, et Jordaania on saanud 1994. aasta rahulepingu kohaselt aastas 30 miljonit kuupmeetrit, kuid Jordaanias napib endiselt 500 miljonit kuupmeetrit vett aastas. Riik on üks kõige kuivemaid maailma riike.

Koostöö veevarude alal on Iisraeli ja Jordaania vahel põhiküsimus alates 1994. aasta rahulepingust. Lapid kirjeldas Jordaaniat Iisraeli olulise partnerina ja ütles, et soovib suhteid tugevdada. Iisraeli pikaajalise peaministri Benjamin Netanyahu eelmise valitsuse ajal olid kahe riigi suhted hiljuti pingelised.

Kümne miljoni elanikuga Hašimiidi kuningriik võitleb praegu ajaloo ühe tõsisema põuaga. Iisrael, kus on samuti vähe vett, on merevee magestamise alal maailmas juhtpositsioonil.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles