Hiina kimbutab oma tehnoloogiagigante

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Veebikaubamaja Alibaba asutaja ja Hiina rikkaim ärimees Jack Ma, kes pärast Hiina võimude kritiseerimist mõneks ajaks avalikkuse eest kadus.
Veebikaubamaja Alibaba asutaja ja Hiina rikkaim ärimees Jack Ma, kes pärast Hiina võimude kritiseerimist mõneks ajaks avalikkuse eest kadus. Foto: REUTERS/Aly Song

Eelmise aasta 24. oktoobril esines Shanghais toimunud kõrgetasemelisel panganduskonverentsil Hiina tuntuim ettevõtja, internetihiiglase Alibaba asutaja Jack Ma. Ta kritiseeris teravalt riigi pangandussüsteemi, võrreldes seda pandimajadega. «Me peame muutma praeguse finantseerimise pandimaja mentaliteeti, muutma selle krediidipõhiseks süsteemiks. Tagatised ja garantiid on pandimaja,» põrutas Ma, kelle suuromanduses oleva Alibaba ühel sidusettevõttel Ant (mis pakub makseteenuseid) seisis ees aktsiate avalik esmapakkumine (IPO), mis oma 35 miljardi dollarilises mahus oleks olnud maailma kõigi aegade suurim.

Paraku läks see kõne Jack Ma’le kalliks maksma, ja mitte ainult miljardites dollarites mõõdetuna.

Esiteks peatasid Hiina regulaatorid päevapealt Anti aktsiapakkumise ning teiseks kadus Ma avalikkuse eest nagu vits vette.

Kuna Jack Ma polnud mitte üksnes Hiina rikkaim inimene, vaid ka rahvusvaheliselt tuntuim Hiina ettevõtja, kes oli väga oodatud kõneleja nii kodumaal kui ka rahvusvahelistel foorumitel, ja kuna inimeste, sealhulgas miljardäride kadumine pole seal midagi ebatavalist, põhjustas tema haihtumine suurt muret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles