Soome firma sai ninaspreina töötava koroonavaktsiini arendamiseks toeka rahasüsti

Elina Liibak
Copy
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Vyacheslav Prokofyev/SCANPIX

Ettevõte Rokote Laboratories Finland kaasas 9 miljonit eurot, mis peaks neil aitama toota vaktsiini, mida saab ninaspreina manustada, vahendab Yle.

Rokote esindaja Pasi Kemppainen sõnas pressiteates, et tänu investeeringule saavad nad alustada FINCoVac vaktsiini tootmisega ja lõpetada kliinilise testimise esimese ja teise faasi.

Ninaspreivaktsiin põhineb Helsingi ülikooli ja Ida-Soome ülikooli uuringutel, mis viidi läbi viroloogiaprofessor Kalle Saksela, akadeemik Kari Alitalo ja professor Seppo Ylä-Herttuala laborites. Projekti on toetanud Soome akadeemia, Wihuri uurimisinstituut ja Sakari Alhopuro fond. Mõlemad ülikoolid on ka ettevõtte aktsionärid, vahendas pressiteade.

Vaktsiin kasutab Ylä-Herttuala uurimisrühma väljatöötatud geeniülekandetehnoloogiat, mida on testitud mitmes kliinilises uuringus kardiovaskulaarsete haiguste ja vähi raviks.

«Tulevikus võib spreivaktsiin olla hõlpsasti manustatav tugevdaja neile, kes on juba saanud vaktsiinisüsti,» ütles Saksela.

Sama meetodiga võib saada võimalikuks ka teiste viiruste vastaste vaktsiinide väljatöötamine.

Projekti tulevik oli mais veel ebakindel, sest Business Finland loobus kliinilise uuringu kõigi kulude katmisest ning seepeale kaalus ka osa erainvestoreid ettevõtmisest taganeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles