Euroopa Kohus: gaseeritud joogi avamise heli ei saa kaubamärgistada

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Purgi avamisega seotud kihisemise häält ei saa siiski kaubamärgistada.
Purgi avamisega seotud kihisemise häält ei saa siiski kaubamärgistada. Foto: CARLO ALLEGRI

Euroopa Liidu Üldkohus Luksemburgis otsustas, et firma ei tohi registreerida gaseeritud karastusjookide purgi heli ettevõtte kaubamärgina.

Üldkohus langetas otsuse Luksemburgis asuva rahvusvahelise toidu- ja joogipakendite tarnija Ardagh Metal Beverage Holdings'i kaebuse kohta, mis puudutas Euroopa Liidu Intellektuaalomandi Ameti (EUIPO) otsust, millega lükati tagasi Ardagh'i katse taotleda patendikaitset helifailile.

Kohtuotsuses selgitatakse seda järgmiselt: «See helifailina esitatud tähis meenutab heli, mida teeb joogipurgi avamine, millele järgneb umbes ühe sekundi pikkune vaikus ja umbes üheksa sekundit kestev kihisev heli. Registreerimist taotleti seoses erinevate jookide ja metallkonteineritega, mis on mõeldud hoiustamiseks või transpordiks.»

Teisisõnu soovis Ardagh registreerida kõigi või enamiku maailma joogipurkide heli enda kaitstud omandina.

Kohus tegi järgmise otsuse: selleks, et heli saaks registreerida patenditud tähisena, peab sellel, nagu igal muul registreeritud tähisel, olema midagi eristusvõimelist, mis eristab seda kõigist teistest. See ei ole eristusvõimeline, kui püütakse registreerida sõna «karastusjoogi purk», nagu ei ole ka «muusika, milles kasutatakse noote 12-astmelisel helireal» autoriõigusega kaitstav.

Kohtuotsuses öeldakse, et helimärkide eristusvõime hindamise kriteeriumid ei erine teiste kaubamärgiliikide suhtes kohaldatavatest kriteeriumidest ning helimärgil peab olema teatav resonants, mis võimaldab sihtrühma kuuluval tarbijal tajuda seda kui kaubamärki, mitte kui funktsionaalset elementi või kui mingit iseloomulikku tunnusteta tähist.

Antud helifaili puhul ei eksisteeri mingeid kombeid ja tavasid ning kihiseva karastusjoogi heli on niivõrd üldine, et ei saa öelda, et see oleks samastatav ühe konkreetse kaubamärgiga.

Kohus järeldas, et purgi või pudeli avamine on omane tehnilisele lahendusele, mis on seotud jookide käitlemisega nende tarbimiseks, ja seetõttu ei saa sellist heli tajuda kui nende kaupade kaubandusliku päritolu tähistamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles