Funderbeamis algab neljapäeval Fermi Energia aktsiatega kauplemine

BNS
Copy
Eestisse tuumaelektrijaamade rajamist uuriva OÜ Fermi Energia nõukogu esimees Sandor Liive.
Eestisse tuumaelektrijaamade rajamist uuriva OÜ Fermi Energia nõukogu esimees Sandor Liive. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Alates neljapäevast 8. juulist on võimalik investeerimis- ja kauplemisplatvormil Funderbeam omandada energiaettevõtte Fermi Energia osakuid; kauplemine on avatud kaks nädalat, kuni 22. juulini.

Fermi Energia eesmärk on uurida võimalust rajada Eestisse uue põlvkonna väike moodulreaktor-tuumajaam elektrienergia varustuskindluse ja kliimaeesmärkide täitmiseks, teatas ettevõte.

«Nii rahvusvaheliste ettevõtete toetus kui ka näiteks aasta jooksul pea kahekordistunud elektrienergia hind annavad kindlust, et ilmast sõltumatu, aastaringselt kättesaadav energiatootmine on Eestis vajalik, teostatav ja kasulik investeering tulevikuks,» ütles Fermi Energia tegevjuht Kalev Kallemets pressiteates.

Fermi Energia on Funderbeami platvormi kaudu juba kaasanud ligi 1,7 miljoni euro suuruse investeeringu. Kokku osales rahastamises 1645 investorit, kellest ligi 95 protsenti olid ettevõtte teatel Eesti elanikud. Kapitali kaasamise eesmärk oli rahastada Fermi tööd väikereaktori rajamise arendamiseks Eestis, muuhulgas riigi eriplaneeringu protsessiga.

Investeeringud sellega ei lõppenud: tänavu märtsis investeeris Fermi Energiasse ka Engie gruppi kuuluv Belgia insenerettevõte Tractebel Engineering SA ja rida Eesti professionaalseid investoreid ning mais Rootsi riiklik energiaettevõte Vattenfall.

Lisaks Tractebelile ja Vattenfallile teeb Fermi Energia koostööd ka mitmete teiste Euroopa energiaettevõtetega, kes panustavad oma oskusteabega ning saavad koostööst uusi praktilisi teadmisi väikereaktorite tehnoloogiatest.

Värskeima avaliku arvamuse uuringu kohaselt, mille Kantar Emor avaldas 2021. aasta jaanuaris, toetab 54 protsenti eestimaalastest väikese moodulreaktori rajamise ideed.

Fermi Energia asutasid 2019. aasta alguses tuumaenergia ja energiamajanduse eksperdid Merja Pukari, Henri Ormus, Sandor Liive, Kaspar Kööp, Mait Müntel, Kalev Kallemets ja Marti Jeltsov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles