Tööstustoodangu maht tõusis maikuus 16 protsenti

BNS
Copy
Aquaphor Narva Tööstuspargis.
Aquaphor Narva Tööstuspargis. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted mais 16 protsenti rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus; toodang suurenes energeetikas 7 protsenti ja töötlevas tööstuses 18 protsenti, mäetööstuses aga vähenes 13 protsenti.

Statistikaameti analüütik Helle Bunder tõdes, et eelmise aasta mai oli töötlevas tööstuses koroonapandeemia tõttu kõige suurema mahtude vähenemisega kuu. «Madala võrdlusbaasi tulemusel on töötleva tööstuse toodang aastaga kasvanud 18,5 protsenti,» ütles Bunder pressiteate vahendusel.

Tootmine suurenes kõikidel töötleva tööstuse tegevusaladel. Sarnaselt aprillile näitasid suurema osatähtsusega tööstusharudest kasvu 17,6 protsendiga puidu töötlemine ja 20,6 protsendiga metalltoodete, 16,6 protsendiga põlevkiviõli, 12,2 protsendiga keemiatoodete, 35,6 protsendiga mööbli- ning 27,8 protsendiga ehitusmaterjalide tootmine. Mahud suurenesid ka 1 protsendi võrra elektroonikaseadmete tööstuses ja 3,1 protsenti toiduainetööstuses.

Töötleva tööstuse toodangust 66 protsenti müüdi välisturule, ekspordi osatähtsus oli suurim farmaatsia ning arvutite ja elektroonikaseadmete tootmises. Korrigeerimata andmetel kasvas toodangu müük ekspordiks võrreldes mulluse maiga 31 protsenti ja müük siseturule 21 protsenti.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti mais võrreldes aprilliga tööstuses 2 protsenti vähem toodangut, töötleva tööstuse mahud jäid aga samale tasemele.

Energeetika valdkonnas suurenes elektri tootmine koguseliselt megavatt-tundides arvestatuna võrreldes eelmise aasta maiga 39 protsenti, samas soojuse tootmine vähenes 5 protsenti.

Tööstustoodangu indeks hõlmab kolme valdkonna ehk mäetööstuse, energeetika ja töötleva tööstuse majandusnäitajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles