Vitsur: Eesti mõnevõrra kõrgem inflatsioon on loomulik

BNS
Copy
Presidendi majandusnõunik Heido Vitsur
Presidendi majandusnõunik Heido Vitsur Foto: Marko Saarm / Sakala

Presidendi majandusnõuniku Heido Vitsuri sõnul on Eesti mõnevõrra kõrgem inflatsioon võrreldes eurotsooni keskmisega loomulik, sest meil läheb praegu üsna hästi ja konvergents naabritega pole veel lõppenud.

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks (THI) juunis võrreldes maiga 1,2 protsenti ning võrreldes eelmise aasta sama kuuga 3,8 protsenti; mulluse juuniga võrreldes olid kaubad 3,1 protsenti ja teenused 5 protsenti kallimad.

«Esimesel pilgul tundub, et aastane 3,8 protsendi suurune tarbijahinna kallinemine juunis peaks panema meid muretsema. Seda enam, hinnad kallinesid meil võrdluses muu eurotsooni keskmisega juunis kaks korda enam ning et ka võrdluses maiga oli meie hindade kallinemine eurotsooni kiireimate hulgas,» ütles Vitsur BNS-ile.

Ta tõi välja, et nii meil kui ka ülejäänud eurotsoonis oli THI tõusu ülekaalukalt tähtsamaks põhjustajaks energia kallinemine.

«Muude suurte tootegruppide hindade muutumisel kuigi suurt mõju THI kujunemisele ei olnud, kuigi gruppide sees mõõdukaid hinnakõikumisi jätkus,» märkis presidendi majandusnõunik.

«Kuid siiski jääb mulje, et energiahindade kõikumisel on meie hinnatasemele suurem mõju kui eurotsoonis keskmiselt ja ilmselt oleks mõistlik sellele natuke mõelda. Siinjuures tasub meelde tuletada, et möödunud aastal olid hinnaindeks energiahinnast kõige olulisemalt sõltuvates sektorites – transport ja eluase – mitme protsendi jagu miinusmärgiga,» toonitas Vitsur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles