SEB: tarbijahindade kiiret kasvu põhjustab endiselt madal võrdlusbaas

BNS
Copy
SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor
SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor Foto: Madis Veltman

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul põhjustab tarbijahindade kiiret kasvu jätkuvalt ennekõike eelmise aasta madal võrdlusbaas.

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks juunis võrreldes maiga 1,2 protsenti ning võrreldes eelmise aasta sama kuuga 3,8 protsenti; mulluse juuniga võrreldes olid kaubad 3,1 protsenti ja teenused 5 protsenti kallimad.

«Kui selle aasta juunis kasvasid eluasemekulud 8,2 protsenti ja kulutused transpordile 10,6 protsenti, siis 2020. aasta juunis olid need vastavalt 3,5-protsendises ja 7-protsendises languses. Samas peegeldub tarbijahindade kasvus selgelt ka majanduse taastumine koroonakriisist,» ütles Nestor BNSile.

Majandusanalüütik tõdes, et esimest korda rohkem kui aasta kestnud langusperioodi järel kallines näiteks söömine väljaspool kodu.

«Kiiresti on hakanud kasvama ka moekaupade hinnad ning vaba aja veetmine, mis näitab, et inimesed on naasnud oma kriisieelsete tarbimisharjumuste juurde ja nõudlus on tugev,» lisas ta.

«Tarbijahindade kiire kasv jääb meid saatma ka aasta teises pooles. Lisaks mullusele madalale võrdlusbaasile annavad edaspidi hinnatõusu panuse ka teisest pensionisambast laekuvad summad, mis hüppeliselt majapidamiste nõudlust kasvatavad,» prognoosis Nestor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles