Läti tööandjad saavad voli vallandada ilma Covid-19 tõendita töötajaid

BNS
Copy
Riiklik digitaalne tõend Covid-19-vastase vaktsineerimise kohta, millega inimesed saavad tõendada, et nad on vaktsineeritud.
Riiklik digitaalne tõend Covid-19-vastase vaktsineerimise kohta, millega inimesed saavad tõendada, et nad on vaktsineeritud. Foto: Zane Bitere

Lätis võivad teatud tööandjad lasta lahti töötajad, kes pole saanud 15. septembriks oma Covid-19 sertifikaate, otsustas teisipäeval valitsus.

Samuti otsustati muuta vaktsineerimine Covid-19 vastu kohustuslikuks teiste seas meedikutele, sotsiaaltöötajatele ja õpetajatele.

Valitsus koostab vastavad muudatused Covid-19 leviku seaduses 14. juuliks.

Tööandjatel tuleb ka tagada epidemioloogiliselt ohutu teenuste pakkumine meditsiinis, sotsiaalhooldes, hariduses, mis tähendab, et teenusepakkujal peab olema kehtiv sertifikaat, mis tõendab, et töötaja on vaktsineeritud Covid-19 vastu või on haigusest paranenud.

Kohalikel valitsustel ja keskvalitsusel tuleb tagada, et kõik teenused, mida teenusepakkuja osutab kliendiga kontaktis olles, on epidemioloogiliselt ohutud. Ilma Covid-19 sertifikaadita isikud võivad saada teenuseid füüsiliselt kohal viibides, kui neid teenuseid pole võimalik distantsilt pakkuda.

Uued reeglid võimaldavad tööandjatel muuta Covid-19 sertifikaadi kohustuslikuks töötajatele, kelle tööga kaasneb suurem risk teiste nakatamiseks või ise viiruse saamiseks. Covid-19 sertifikaadid on kohustuslikud ka riigitöötajatele, kes pakuvad teenuseid riiklikes või kohalikes asutustes.

Töötajatele antakse vaktsineerimiseks ja sertifikaatide saamiseks aega kuni 15. septembrini. Neid, kel see ei õnnestu, võib oodata töökoha vahetus või vallandamine.

Ministeeriumid uurivad ka uue seaduse vastavust Läti põhiseadusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles