Islandi neljapäevase töönädala katsetused osutusid «ülimalt edukaks»

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Islandi pealinn Reykjavik.
Islandi pealinn Reykjavik. Foto: Odd Andersen

Kaks Islandi töötundide vähendamise uuringut osutusid väga edukaks ning lühemad töötunnid on muutunud riigi töötajate jaoks normiks.

 

Islandis toimunud katsetuste tulemus on töötavate inimeste unelm: sama palk lühema tööaja eest, ilma tootlikuse vähenemiseta, vahendab Bloomberg.

Ühendkuningriigi mõttekoja Autonomy ja Islandi säästva demokraatia ühingu teadlased teatasid oma aruandes, et mõlema tööaja lühendamise eksperimendi tulemused ei näidanud tootlikkuse vähenemist ega teenuse taseme langust, samas kui töötajad täheldasid vähemat stressi ja paremat tasakaalu töö- ja eraelu vahel.

Vastavalt aruandele oli vähemate töötundide ning püsiva tootlikkuse ja teenindustaseme saavutamine seotud tööülesannete täitmise ümbermõtestamisega. See hõlmas koosolekute lühendamist või nende asendamist e-kirjadega, ebavajalike ülesannete väljajätmist ja vahetuste ümberkorraldamist.

Aastatel 2015 kuni 2019 läbi viidud katsetuste käigus vähendati töötunde 40-lt 35-le nädalas, ilma et töötasu oleks vähenenud. Uuringud, milles osales umbes 2500 töötajat ehk rohkem kui 1 protsent Islandi töötavast elanikkonnast, näitasid, et töötajate «heaolu kasvas märkimisväärselt». Sellest ajast alates on 86 protsenti kogu Islandi töötavast elanikkonnast kas üle läinud lühemale tööajale või on neil võimalus selle üle läbirääkimisi pidada.

Töötundide vähendamist kaalutakse maailma eri paigus

Hispaania on samuti eelnevalt teatanud, et eksperimenteerib neljapäevase töönädalaga. Hispaania valitsus nõustus 32-tunnise töönädala kehtestamisega kolme aasta jooksul, ilma et töötajate hüvitisi kärbitaks.

Sarnaselt Hispaaniale kaalub Jaapan neljapäevase töönädala kehtestamist, mis on mõnevõrra üllatav, arvestades Jaapani kiiretempolist ja karmi töökultuuri, kus töölistel on kalduvus töötada uskumatult pikki tunde vähese puhkuseajaga.

Eestile lähemal Soomes on peaminister Sanna Marin soovitanud kaaluda neljapäevast töönädalat, öeldes, et töötajad väärivad tootlikkuse paranemisest tulenevat kasu. Sellegipoolest ei tööta tema valitsus praegu kõnealuse teema kallal.

Eestis on neljapäevasele töönädala oma hingeasjaks võtnud Sotsiaaldemokraadid, kes tulevastel Tallinna kohalikel valimistel lubavad pilootprojekti nii neljapäevasele töönädalale, kui ka kodanikupalgale.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles