OPEC+ kokkulepe kukkus läbi, nafta hind tõusis kolme aasta kõrgeimale tasemele (1)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
3D-prinditud naftapump OPECi logo taustal.
3D-prinditud naftapump OPECi logo taustal. Foto: DADO RUVIC / REUTERS

Nafta hind on tõusnud viimase kolme aasta kõrgeimale tasemele pärast seda, kui OPEC ja selle liitlased loobusid naftatootmise suurendamist käsitlevast otsusest, kuna Saudi Araabia, Venemaa ja Araabia Ühendemiraadid ei suutnud kompromissile jõuda.

OPEC+ naftaministrid tulid esmaspäeval uuesti kokku pärast suutmatust jõuda kokkuleppele eelmise nädala lõpus, kuna Araabia Ühendemiraadid (AÜE) väljendasid rahulolematust tarne-eesmärgi üle, mida nad peavad liiga madalaks ja mis alahindab nende tootmisvõimsust, vahendab Financial Times.

Kuid kuna kõrgetasemelised kahepoolsed kõnelused ei suutnud ummikseisu ületada ja saavutada nõutavat üksmeelt enne ametliku kohtumise kavandatud algust, jäeti virtuaalne kohtumine ära.

«Kohtumine on tühistatud», ütles OPECi peasekretär Mohammed Barkindo ministritele. «Järgmise kohtumise kuupäev otsustatakse aegsasti.»

Üks Saudi Araabia poliitikaga kursis olev isik ütles Financial Timesile, et Araabia Ühendemiraatide hoiak tegi kokkuleppe saavutamise võimatuks ja nüüd selle tulemusena tõusevad suure tõenäosusega hinnad.

«Me jätsime kasutamata hea võimaluse aidata turul leevendada ajutist puudust,» ütles ta. «Nad [Araabia Ühendemiraadid] peavad nüüd kõrgema naftahinna eest vastutama.»

Riyadh ja Moskva on toetanud ettepanekut suurendada augustist detsembrini tootmist iga kuu 400 000 barreli võrra päevas ja pikendada eelmisel aastal kokku lepitud OPEC+ tarnekokkulepet pärast selle kavandatud lõpptähtaega 2022. aasta aprillis.

Kuigi AÜE ütles, et nad toetavad tootmise suurendamist, on nad nõudnud, et nende enda baastootmise mahu puhul - millest lähtuvalt tarnekärpeid arvutatakse - arvestaks nende suuremat tootmisvõimsust ja et see vaadataks läbi enne kokkuleppe pikendamisega nõustumist.

Analüütikud ütlesid, et AÜE kaebuse lahendamine oma baaspiiri kohta on keeruline, kuna see eeldaks tõenäoliselt teiste riikide sihtmärkide ülevaatamist, mis võib jätta mõnedele suurematele tootjatele - sealhulgas Venemaale - väiksema kvoodi.

Brenti toornafta tõusis uudise peale 77,09 dollarini barrelist, kerkides ühe protsendi võrra ning saavutades sellega kõrgeima taseme alates 2018. aastast. USA võrdlushind West Texas Intermediate tõusis 76,20 dollarini barrelist.

«OPEC+ kohtumise edasilükkamine toob naftaturu lähemale augustile ilma alliansi täiendavate barreliteta ja seetõttu hüppasid naftahinnad uudise peale kohe,» ütles Louise Dickson konsultatsioonifirmast Rystad Energy.

Nafta hind on selle aasta algusest alates tõusnud 50 protsenti, kuna nõudlus on taastunud pandeemia sügavusest, kuna vaktsineerimisprogrammid võimaldavad jõukatel riikidel taas avada.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles