Erakorraliste Covid-19 laenude võtjad on tagasimaksetega tublid

BNS
Copy
Kriisilaenud.
Kriisilaenud. Foto: Marek Studzinski/ Unsplash

KredExi ja Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) väljastatud erakorraliste, Covid-19 puhangust tingitud ajutiste raskuste ületamiseks mõeldud laenude teenindamine on seni olnud hea – KredExi võlgnevuses laenude osakaal laenude mahust oli juuni lõpu seisugal 1,1 protsenti, MESi puhul moodustas põhisumma võlgnevus 0,005 protsenti välja makstud laenude summast.

KredExi turundusjuht Marge Kato märkis samas, et paljud erakorralised laenulepingud on veel maksepuhkusel ning tasutakse vaid intresse. «Kuna laenulepingud on valdavalt pikaajalised ja põhiosa maksete tasumine pole veel alanud, on tänase võlgnevuste osakaalu alusel ennatlik teha pikaajalisi järeldusi,» ütles ta BNSile.

KredEx väljastas erakorralisi laene kuni 72 kuuks. Iga ettevõtjaga lepiti kokku eraldi laenu tagastamise graafik.

MESi erakorralised meetmed olid Covid-19 laenukäendus bio- ja maamajandusettevõtjatele, Covid-19 laen bio- ja maamajandusettevõtjatele ja põllumaa kapitalirent. MES on sõlminud 317 erakorralist käibe- ja investeerimislaenu lepingut kokku ligi 77,9 miljoni euro väärtuses, teatas sihtasutuse esindaja BNSile.

Väljamakseid on tehtud neist 311 lepingu puhul, kogusummas 73,5 miljonit eurot. Seejuures tagasimakseid on tehtud ligi 1,6 miljonit eurot ning põhisumma võlgnevus oli 29. juuni seisuga pisut vähem kui 4000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles