GRAAFIKUD Vaata, millised on maailma suurimad ettevõtted

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Maailma suurim ettevõte on Apple. Inimesed pildistamas Apple'i uut esinduspoodi Los Angeleses.
Maailma suurim ettevõte on Apple. Inimesed pildistamas Apple'i uut esinduspoodi Los Angeleses. Foto: Ringo Chiu

Pärast eelmise aasta märtsis toimunud koroonaviiruse pandeemiast tingitud börsikrahhi on globaalsed aktsiaturud teinud suure tõusu. Maailma 100 suurema ettevõtte turuväärtused kokku on aastaga (31. märtsi seisuga) kerkinud tervelt 48 protsenti 31,7 triljoni dollarini, mis on enam vähem sama suur kui USA ja Hiina sisemajanduse kogutoodangud kokku (35,7 triljonit dollarit).

Nõustamisettevõte PwC on koostanud maailma 100 suurema ettevõtte edetabeli ning neist kümme suurimat on toodud siin. Edetabeli aluseks on nende turuväärtused 31. märtsi seisuga arvutatuna USA dollaritesse.

 

Saja suurema ettevõtte väärtuste erinevused on väga suured. Suurima turuväärtusega on enam kui kahe triljoni dollariga Apple, 100. kohal asuv õlletootja Anheuser-Busch (AB InBev) on oma 128 miljardi dollariga 16 korda väiksem.

Sajast suuremast ettevõttest 59 peakorter asub Ameerika Ühendriikides ja nende turuväärtus moodustab 65 protsenti 100 suurema koguväärtusest. Hiina ettevõtteid on edetabelis 14, millele järgnevad kolme ettevõttega Holland, Jaapan, Saksamaa, Šveits ja Ühendkuningriigid.

Suurim tõusja on elektriautode tootja Tesla, mille väärtus kerkis 565 protsenti.

Raportis on toodud võrdluseks 100 suuremat börsil mittenoteeritud nn. ükssarvikut, s.t. ettevõtet väärtusega üle miljardi dollari, mille väärtused kokku kasvasid 30 protsenti 1,1 triljoni dollarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles