Ameerika eakad on kogunud endale üüratud summad (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Maailma üks jõukamaid inimesi Warren Buffett ja tema tütar Susan Buffett on lubanud peaaegu kogu vara heategevuseks annetada.
Maailma üks jõukamaid inimesi Warren Buffett ja tema tütar Susan Buffett on lubanud peaaegu kogu vara heategevuseks annetada. Foto: Dennis Van Tine via www.imago-images.de

Ameerika beebibuumerid ja eakad on kogunud endale aastakümnete jooksul üüratud summad, aga nüüd valmistuvad suurema osa varandusest pärandada järglastele ja annetada heategevuseks. Alanud on USA hilisema ajaloo suurim vara ümberjagamine.

Üle 70 aastaste ameeriklaste vara netoväärtus (varade väärtusest on arvatud maha kohustused) kasvasid selle aasta esimese kvartali lõpuks peaaegu 35 triljoni dollarini. See moodustab 27 protsenti kõikide ameeriklaste vara väärtusest. Kolm aastakümmet tagasi, moodustas eakate vara 20 protsenti kõikide ameeriklaste vara väärtusest.

Eakate vara väärtus suhe Ameerika Ühendriikide sisemajanduse kogutoodangusse on 30 aastaga kasvanud enam kui kaks korda 157 protsendini, kirjutab The Wall Street Journal.

Nüüd on eakad hakanud oma vara laiali jagama oma pärijatele ja muuks otstarbeks, mis elavdab majandust, sest saajad ostavad endale uusi elamuid, loovad uusi ettevõtteid või annetavad heategevuseks.

Konsultatsioonifirma Cerulli Associates hinnangul annab vanem generatsioon aastatel 2018 kuni 2042 üle umbes 70 triljonit dollarit. Umbes 61 triljonit läheb pärijatele, peamiselt üha kasvavale millenniumlastele ja X generatsiooni põlvkonnale. Ülejäänud osa annetatakse heategevuseks.

Varanduse ülekandmine annab majandusele uut jõudu analoogiliselt Teise maailmasõja järgse perioodiga, mil majandus õitses ning sündivus kasvas, mis tekitaski nn. beebibuumerite põlvkonna.

2019. aastal oli paranduse keskmine suurus 212 854 dollarit, mis on 45 protsenti suurem kui 1998. aasta 146 844 dollarit (number on inflatsiooniga korrigeeritud).

Samal ajal ei oota inimesed oma surmani ja annavad vara üle juba oma eluajal. USA maksuameti andmetel kingiti 2016. aastal kokku 75 miljardit dollari võrrelduna 45 miljardiga (inflatsiooniga korrigeeritud) 2010. aastal.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles