Orbán kaalub ekspordipiiranguid ehitusmaterjalidele, riskides ELiga tülli minna

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Puidust on puudus: Ungari ettevõtted, kes teenivad raha teatud ehitusmaterjalide hinnatõusust, peavad väidetavalt loobuma 90 protsendi ulatuses teenitud lisakasumist.
Puidust on puudus: Ungari ettevõtted, kes teenivad raha teatud ehitusmaterjalide hinnatõusust, peavad väidetavalt loobuma 90 protsendi ulatuses teenitud lisakasumist. Foto: Joe Raedle

Ungari kaalub ehitusmaterjalide, nagu näiteks puidu või kruusa, nappust silmas pidades piirata oma eksporti.

Orbán ütles teisipäeval, et toorainehindade tõus ähvardab õõnestada peredele mõeldud 3 miljoni forindi (umbes 8500 eurot) suurust kodude renoveerimistoetuste programmi ning et tema valitsus peab sekkuma, vahendab Reuters.

«Alates oktoobrist oleme otsustanud kehtestada ekspordipiirangud,» ütles Orbán reedel avalik-õiguslikule raadiole.

Ta sõnas, et osa hinnatõusust oli tingitud toormaterjalide, nagu puidu ja terase, suurenenud ekspordist. «Me püüame hoida neid olulisi materjale Ungari ehitussektori jaoks,» ütles Orbán.

Selline ekspordikeeld nõuaks ELi Brüsseli ametivõimude heakskiitu, kellega Ungari juht on mitmetes küsimustes vastuollu sattunud, sealhulgas sisserände, vähemuste õiguste ja õigusriigi põhimõtete küsimustes.

Orbán lisas, et tema valitsus kehtestab ka 90%-lise maksu teatavate ehitusmaterjalide pealt teenitud «lisakasumile», sealhulgas kruusale.

Ta ütles, et seda maksu kohaldataks teatud taset ületavatele hindadele, mida ta ei täpsustanud, ja seda võidakse kehtestada ka teistele ehitusmaterjalidele.

Orbán ütles ka, et ettevõtted, kellel on kaevandamisload, peavad alustama tootmist ühe aasta jooksul või nende load tühistatakse.

Orbán on lubanud peredele 2 miljardi dollari suurust tulumaksusoodustust, mis põhineb sellel aastal üle 5,5%-lise majanduskasvu saavutamisel. Reutersi eelmisel kuul korraldatud küsitluses prognoosisid analüütikud 2021. aasta majanduskasvuks 6,6% suurust kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles