Eesti riigi riskikapitalifondi tabas suur sula

Carl-Robert Puhm
Copy
Rahakott.
Rahakott. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti riigile kuuluva ning SmartCapi poolt valitsetava fondifondi Early Fund II majandusaasta aruandest selgub, et selle varade maht oli 2020. aasta lõpu seisuga 69,4 miljonit. Veel tunamullu oli see hinnatud 83 miljonile.

Lõppenud aastal hinnati fondi varasid alla 6,8 miljoni euro võrra. Lisaks korrigeeriti tagasiulatuvalt ka 2019. aasta majandusaruandes ühe finantsinvesteeringu puhasväärtust. Korrigeerimise tulemusena kadus fondi varade väärtusest veel 7,7 miljonit.

«Koroonaviiruse laialdane levik üle kogu maailma ei jätnud puutumata ka SmartCapi fondi portfelli kuuluvaid ettevõtteid ning piiride sulgemisest ja tarbijakäitumise muutustest pihta saanud ettevõtetest on tingitud ka fondi vara väärtuse langus võrreldes 2019. aastaga. Seetõttu keskendusime möödunud aastal koroonaviiruse majandusmõjude hindamisele ning nende leevendamiseks mõeldud meetmete väljatöötamisele ja tegevuste kohandamisele, et olla vajadusel valmis turuolukorra üldisele halvenemisele reageerima,» kommenteeris juhatuse liige Sille Pettai.

Aastate lõikes on Early Fund II olnud siiski raamatupidamislikult kasumlik. Kui 2012. aastal tegevust alustades oli fondi osakuväärtus 10 000 eurot, siis 2020. aasta lõpus hinnati ühe osaku väärtuseks 17 275 eurot.

SmartCapi poolt valitsetava Eesti riigi riskikapitalifondi investeeringud on 2020. aasta lõpu seisuga jõudnud läbi fondi- ja otseinvesteeringute kokku ligi 100 ettevõttesse kogukäibega ligikaudu 400 miljonit eurot.

Investeerimisportfelli kuulub hetkel kaks Eestis tegutsevat varase faasi riskikapitalifondi ja üks iduettevõtete ärikiirendi. Läbi riksikapitalifondide ja ärikiirendi on SmartCapil osalused Boltis, Cleveronis, Moneses, Veriffis, Comodules ja teistes Eesti iduettevõtetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles