ABB Eesti eksport kasvas, kuid käive kahanes

PM Majandus
Copy
ABB Jüri tehas
ABB Jüri tehas Foto: Tairo Lutter / Postimees

Rahvusvahelise energeetika- ja automaatikatehnoloogiaettevõtte ABB Eesti tütarfirma eksport kasvas möödunud aastal 8 protsenti 135,2 miljoni euroni, ettevõtte käive kahanes 0,9 protsenti 156,7 miljonile eurole.

ABB Eesti ASi tellimuste kogumaht oli mullu 144 miljonit eurot ehk 11 protsenti väiksem kui 2019. aastal. Investeeringute maht oli 3,2 miljonit eurot ehk püsis samas suurusjärgus 2019. aastaga.

«2020. aasta oli eelmistest paljuski erinev, kogu maailm seisis silmitsi täiesti uue töö- ja elukorraldusega. See lõi ka uued äritegemise võimalused ja viisid ettevõtetele,» märkis ABB Balti riikide juht Jukka Patrikainen.

ABB teatel langesid mullu nende kesk- ja madalpingeseadmete ja -lahenduste tulud. Ettevõtte hinnangul oli see tingitud ehitusturu pidurdumiset nii koduturul kui ka lähiriikides, kus Eesti ehitusettevõtted tegutsevad. Tööstuse- ja masinaehituse sektoris oli tagasiminek ABB teatel väiksem. Energiasektoris tõi päikesejaamade ehituse hoogustumine aga kaasa tellimuste mahu kasvu.

ABB teatel langesid tellimused ka nende robotiseerimise üksuses seoses tööstussektori investeeringute edasilükkumisega. Müügitulu osas oli aga langus oluliselt väiksem, seda tänu eelmisel perioodil saadud suuremahulistele tellimustele, teatab ABB.

Ajamite tehase jaoks oli 2020. aasta ABB hinnangul edukas ning tootmismahud jäid samale tasemele kui 2019. aastal. Mootorite ja generaatorite tehas parandas võrreldes 2019. aastaga kasumlikkust, lisab ABB.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles