Euroopa arengupank prognoosib kiiremat ja suuremat majanduskasvu

BNS
Copy
Raha peaks tulema ka järgmisel aastal – seda usub enamik tegevjuhte.
Raha peaks tulema ka järgmisel aastal – seda usub enamik tegevjuhte. Foto: Arvo Meeks

Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD) ennustas teisipäeval, et majandus taastub Ida-Euroopas, Kesk-Aasias ja Põhja-Aafrikas tänavu seni oodatust suuremas mahus.

EBRD ennustab, et majanduskasv 38 riigis, kus see investeerib, on tänavu keskmiselt 4,2 protsenti, võrreldes varem oodatud 3,6 protsendiga.

«Taastumine arenevates majandustes Ida-Euroopas, Kesk-Aasias ja Põhja-Aafrikas kogub COVID-19 pandeemia järel hoogu,» teatas EBRD, tuues välja vaktsineerimise soodsa mõju.

Järgmiseks aastaks ennustab arengupank 3,9 protsendist kasvu.

«Vaktsineerimisprogrammide laienemine ja rahvatervise olukorra paranemine on lubanud suhtlusvahemaa reegleid ja muid piiranguid järkjärgult lõdvendada,» teatas pank. «Selle tulemusel on majandused taaskäivitunud.»

Läinud aastal kahanes majandusaktiivsus EBRD tegevusalal pandeemia mõjul 2,3 protsenti. See oli parem kui algselt oodatud 3,9-protsendine kahanemine.

EBRD lisas teisipäeval, et väljavaatele heidab varju ebakindlus, mis tuleneb viiruse nakkavamast delta tüvest.

Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank asutati 1991. aastal, et aidata endistel idabloki riikidel minna üle turumajandusele, kuid nüüd on see oma haaret laiendanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles