Haruldane ümbrik osteti 8,1 miljoni euro eest

Romet Kreek
Copy
Laupäeval müüdi Christoph Gärtneri oksjonil 8,1 miljoni euro eest haruldane Maritiuse ümbrik
Laupäeval müüdi Christoph Gärtneri oksjonil 8,1 miljoni euro eest haruldane Maritiuse ümbrik Foto: Christoph Gärtneri oksjonimaja

174 aastat tagasi Mauritiuse esimese margiga saadetud maskiballikutse ümbrik müüdi laupäeval Saksamaal Christoph Gärtneril oksjonil 8,1 miljoni euro eest, millele lisanduvad maksud ja tasud.

Antud nn. ballikutse ümbrik on üks kolmest säilinust. Üks ümbrik on Briti kuninganna margikogus ning teine Briti raamatukogu filateeliakollektsioonis, mis ei jõua kunagi erakogujate omandusse. Lisaks on Mauritiuse mark veel kahel mitte-maskiballi kirjal, mis on kollektsionääride kätes. Ühel nn. Bombay kirjal on kaks Mauritiuse esimest marki ja teisel nn. Bordoo kirjal on nii Mauritiuse esimene kui teine mark. Viimast peetakse üheks maailma kallimaks postisaadetiseks.

Ümbriku alghind oli neli miljonit eurot. Seekord tegid ümbrikule pakkumisi telefoni teel kolm huvilist. Ka Mauritiuse valitsus tundis huvi, et kas nemad võiksid soetada haruldase ümbriku.

Nii Mauritiuse esimest kui teist marki trükiti vaid 500 eksemplari, millest tänase päevani on teadaolevalt säilinud väga vähe marke. Üllatav on see, et margid avastati alles aastakümneid pärast kasutusse laskmist ning algul peeti marki kahtlaseks kui mitte proovitrükiks. Põhjuseks oli margil kasutatud kiri Post Office, mis hilisemate markide puhul asendati Post Paid tekstiga.

Filatelistid said 1847. aastal väljalastud 1-pennisele punakasoranžile ja 2-sendisele sinisele margile jälile alles 1860ndatel aastatel. Esimene mark ilmus kogujate kätte Prantsusmaa sadamalinnas Bordeauxis. Kokku on teada nii saadetistel kui tavamarkidena vaid 27 säilinud esimest ja teist Mauritiuse marki.

Oksjonimaja sõnul on ostja saksa keelt rääkiv Euroopas elav koguja, kirjutab Tagesspiegel.

Antud ümbrik on vahetanud aastate jooksul leidnud korduvalt uue omaniku Šveitsi David Feldmani oksjonimaja vahendusel. 2006. aastal maksis ümbrik enam kui kolm miljonit dollarit.

Ümbriku müüja on Singapuris elav kosmopoliidist ärimees, kes kaasaajal ajab Vega Foodsi kaudu hoogsalt äri Aafrikaga. Vikram Chand sündis anglo-briti vanematega peres Jaapanis, kuhu ta isa asus teise ilmasõja järel. Lisaks markidele on Chand ka loonud märkimisväärse Aafrika kunstikogu, kirjutas Forbes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles