Krediidiasutuste varad kasvasid mais 17,3 protsenti 35 miljardi euroni

BNS
Copy
Krediidiasutuste varad kasvasid 35 miljardi euroni.
Krediidiasutuste varad kasvasid 35 miljardi euroni. Foto: Dado Ruvic

Eesti Panga andmeil kasvasid krediidiasutuste varad mais peamiselt väärtpaberiportfelli kasvu tõttu aastavõrdluses 17,3 protsenti 35 miljardi euroni, samas kui liisinguettevõtete varad vähenesid 0,7 protsenti 3 miljardile eurole.

Hoiuste maht krediidiasutustes jõudis 25,4 miljardi euroni, suurenedes eelmise kuuga võrreldes 2 protsenti ehk 489 miljoni euro võrra ja aastaga 17,4 protsenti ehk 3,8 miljardi euro võrra, teatas keskpank.

Aastakasvu panustasid kõige enam mitteresidentidest muude finantseerimisasutuste hoiused – mitteresidentide hoiuste maht kasvas aastaga 1,5 miljardi euro võrra ja moodustas krediidiasutuste hoiuste jäägist 14,5 protsenti.

Krediidiasutuste laenuportfellist moodustasid üle 60 päeva viivises olevad kodumajapidamiste ja mittefinantsettevõtete laenud 78,3 miljonit eurot ehk 0,44 protsenti. Aasta tagasi samal perioodil oli näitaja 0,65 protsenti. Viivises olevatest kodumajapidamiste ja mittefinantsettevõtete laenudest kasvas aastaga vaid kodumajapidamiste tarbimislaenude maht.

Mittefinantsettevõtetele antud laenude ja liisingute jääk oli mais 9,4 miljardit eurot, kasvades aastaga 2,3 protsenti ja oli ühtlasi eelmise kuu kasvust pisut väiksem. Pikema kui aastase tähtajaga väljastatud laenude maht oli 208,5 miljonit eurot, mis on 59,2 miljonit eurot rohkem kui eelneval kuul. 91,5 protsenti mittefinantsettevõtetele antud laenudest olid pikaajalised laenud.

Liisinguid anti mittefinantsettevõtetele 74 miljoni euro väärtuses, kuu võrdluses see ei muutunud, kuid aastatagusega võrreldes kasvas 85,6 protsenti ehk 34 miljoni euro võrra.

Mittefinantsettevõtetele antud pikaajaliste laenude ja liisingute maht oli 283 miljonit eurot, mis on 59 miljonit eurot rohkem kui eelneval kuul ja 148 miljonit eurot rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Enim anti laene kinnisvara- ja ehitussektorile, kõige vähem taristusektorile.

Mittefinantsettevõtete hoiuste maht kasvas aastaga 17 protsenti, ulatudes 8,9 miljardi euroni. Aastakasv saavutati peamiselt tänu residentide hoiustele. Mitteresidentide osakaal mittefinantsettevõtete hoiuste jäägis oli 2 protsenti, mis on 0,2 protsendipunkti rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.

Mittefinantsettevõtetele antud pikaajaliste laenude keskmine intressimäär oli 2,61 protsenti. Eelneval kuul ning eelmisel aasta samal ajal oli see näitaja 2,71 protsenti. Mittefinantsettevõtete uute pikaajaliste laenude keskmine intressimäär on väga muutlik ja sõltub sellest, mis projekte ja millises mahus kuu jooksul rahastati.

Mittefinantsettevõtete tähtajaliste hoiuste keskmine intressimäär oli 0,33 protsenti ja väljastatud liisingute keskmine intressimäär oli 2,34 protsenti.

Kodumajapidamistele antud laenude ja liisingute jääk kasvas aastaga 6 protsenti ja ulatus mais 10,9 miljardi euroni. Kodumajapidamiste laenudest moodustavad peamise osa eluasemelaenud, mida on kokku võetud 8,9 miljardi euro väärtuses. Eluasemelaenude jääk on aastaga kasvanud 7,6 protsenti ehk 624 miljoni euro võrra.

Kodumajapidamistele antud eluasemelaenude maht oli 170,4 miljonit eurot. See on 21,4 miljonit eurot rohkem kui eelmisel kuul ning 90 miljonit eurot rohkem kui samal ajal aasta tagasi. Ühtlasi on tegemist viimase 13 aasta suurima mahuga.

Krediitkaardilaene anti mais 41,8 miljoni euro väärtuses. Aastavõrdluses on see näitaja kasvanud 8,3 miljoni euro võrra.

Kodumajapidamised liisisid autosid 31,1 miljoni euro eest. Võrreldes eelmisega kuuga on maht 100 000 euro võrra suurem. Samal ajal aasta tagasi oli kodumajapidamiste autoliisingute maht 15,9 miljonit eurot ehk aastane kasv oli 96 protsenti.

Kodumajapidamiste hoiuste maht kasvas aastaga 12,3 protsenti, ulatudes mais 11,3 miljardi euroni. Aastakasv saavutati peamiselt tänu residentide hoiustele. Mitteresidentide osakaal hoiusejäägis oli 11,3 protsenti, 2,6 protsendipunkti vähem kui möödunud aasta maikuus.

Kodumajapidamistele antud tagatisega eluasemelaenude keskmine intressimäär oli 2,09 protsenti, mis on 0,2 protsendipunkti madalam kui eelmisel aastal samal ajal, kuid 0,05 protsendipunkti kõrgem kui eelmisel kuul.

Tähtajaliste hoiuste intressimäär oli 0,54 protsenti ehk pisut madalam kui eelmisel kuul ning autoliisingute keskmine intressimäär oli 2,51 protsenti, mis on ühtlasi viimase kahe aasta madalaim tase.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles