Põllumajandus- ja toiduamet: kontrollitud oliiviõlid vastasid nõuetele

Dominika Pankova
Copy
Oliiviõlil on kasulik mõju kolesteroolile.
Oliiviõlil on kasulik mõju kolesteroolile. Foto: Dusan Zidar / PantherMedia / Dusan Zidar

Plaanilise järelevalve käigus võeti proovid kahest väärisoliiviõlist, mõlemad tootepartiid vastasid esitatud kategooria nõuetele. Amet jätkab oliiviõlide kontrollimist.

Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) kontrollib igas kvartalis oliiviõlipartiisid, mis satuvad valimisse riskianalüüsi põhjal. «Seekord jäi valikusse kõige kõrgem oliivõli kategooria, sest ametile teadaoleva info põhjal esineb ka mujal riikides kõige rohkem just selle kategooria võltsimisi,» selgitas PTA turukorralduse peaspetsialist Ave Raie. «See on ka mõistetav, kuna väärisoliiviõli on kõige väärtuslikum ja hinnalisem,» lisas Raie.

Lisaks proovivõtule hindavad ametnikud ka oliiviõlide märgistusi ning seda siis juba kõikide kategooriate puhul, tavaliselt vaadatakse üle kõik kaupluses olevad tooted. Seekord kontrolliti Carapelli organic extra virgin olive oil'i ja CORVINO OLIO GREZZO, olio extra vergine di oliva't, mõlema õli päritolumaa on Itaalia. Kuna mõlemad oliiviõli tootjad on ka mahetootjad, uuriti muuhulgas ka mahetoote nõuetele vastavust.

Oliiviõlide proovid võeti aprillis ja saadeti analüüsimisele. Oliiviõli analüüsimine sisaldab 70 erineva näitaja analüüsimist ja organoleptilist hinnangut ehk lõhna, välimuse ja maitse analüüsimist. Protsess on pikk ja analüüsi tulemused selgusid sel kuul. Mõlema õli proovide tulemused vastasid kõrgema kategooria nõuetele ja ka mahetootja nõuded olid täidetud.

Oliiviõlide kontrolle tehakse igas kvartalis. Viimati avastati nõuetele mittevastavused selle aasta märtsis. «Nõuetele mittevastavate oliiviõlide müük peatati ning müüja kohustati tooted müügilt tagasi kutsuma. Inimesed said antud oliiviõlid viia tagasi poodi, kust need osteti,» kinnitas Ave Raie.

Amet jätkab oliivõlide kontrollidega ka edaspidi.

Toiduks tohib müüa esimese pressi oliiviõli ehk väärisoliiviõli ja külmpressioliiviõli. Esimese puhul on tegemist kõrgeima kategooria nõuetele vastava õliga.

«Juhul kui väärisoliiviõli sildi all müüakse külmpressiõli, on tegemist tarbija petmisega, sest tarbija on enda teada ostnud väärisoliiviõli,» sõnab Raie. 

Kuna tarbijatel on keeruline ise oliiviõlide kvaliteedil vahet teha, tuleb ühiselt koos teiste turuosalistega olla kindel, et oliiviõlipudelis sisalduks etiketil näidatud kvaliteediga toode.

Juhul kui tuvastatakse esitatud kategooriale mittevastav oliiviõli, kohustatakse maaletoojat vastav tootepartii turult tagasi kutsuma ning samuti saavad inimesed antud partiinumbriga oliiviõli tagastada poodi, kust toode osteti.

«Põllumajandus- ja toiduamet teavitab igast mittevastavusest tootjariigi pädevat asutust ning juhtumiga tegeleb edasi vastava tootjariigi pädev asutus,» kinnitab PTA turukorralduse peaspetsialist.

Külmpressoliiviõlid liigitatakse kolme kategooriasse – esimese külmpressi oliiviõliks, külmpressoliiviõliks ja lambiõliks. Lambiõli ei ole oma madalate kvaliteediomaduste tõttu mõeldud jaemüügis turustamiseks ja seda kasutatakse tööstuses. Siinkohal ei tohi külmpressoliiviõli lambiõli kategooriat segi ajada ehituspoodides müügil oleva lambiõliga, sest tegemist on erinevate toodetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles