Aimar Altosaar: maksudest puhaste kätega (5)

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
 Aimar Altosaar
 Aimar Altosaar Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Põhjamaade ühiskondade tundjad väidavad, et sealne kõrge maksukoormus on võimalik, sest skandinaavlased usaldavad oma riiki. Igaüks usub, et makstes ise ära kõik nõutud maksud, teevad seda ka naabrid ja teised korralikud inimesed, ning ollakse veendunud, et riik kasutab kogutud raha mõistlikult, kõigi maksumaksjate hüvanguks, kirjutab toimetaja Aimar Altosaar.

Meil tuuakse maksudebati juurde tavaliselt paksu ja õhukese riigi mõiste. Valdav on arvamus, et riik ei tohiks olla liiga paks ehk ametnike arvu tuleks igal võimalusel kärpida. Kuid väga harva küsitakse, millist teenust ja millise kvaliteediga me avalikult sektorilt ootame. Kas oleme nõus minimaalsete hindade eest saadava hädapärase kvaliteediga? Võib-olla peaksime kokku leppima, mida peaks avalik sektor meile pakkuma, seejärel arvutama, kui palju see võiks maksta ning kas oleme valmis maksma õiget hinda?

Loomulikult ei ole riigielu taandatav vaid ostu-müügitehingule, kuigi selline vaade on üsna levinud. Riiki on võrreldud ka elusorganismiga, kus raha on vereringe, mida ei tohiks kergekäeliselt maksudena välja võtta. Selline riigi kui keha ja raha kui vere vastandamine on lühinägelik ja mõttetu, sest nagu teame, poleks tänapäeval ühte teiseta olemaski. Kirglike maksudebattide eel peaks iga poliitik peeglisse vaatama ning ausalt tunnistama, kas ta näeb seal isikut, kellele on maksumaksjad valmis rohkem raha andma.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles