Salvesti kasum kasvas mullu ligi neli korda 1,4 miljoni euroni

BNS
Copy
Salvesti tehasepood.
Salvesti tehasepood. Foto: Margus Ansu / Postimees

Toiduainete käitlemise ja müügiga tegeleva AS-i Salvest puhaskasum kasvas mullu 3,7 korda ligi 1,4 miljoni euroni, käive kasvas aga 1,8 protsenti 18,9 miljoni euroni.

Suurimad ekspordi sihtriigid olid Soome, Läti, Venemaa ja Saksamaa, selgus ettevõtte majandusaasta aruandest. Uue sihtturuna lisandus 2020. aasta teises pooles Tšehhi, ent siiski ei käivitunud Salvesti hinnangul see turg üleilmsest koroonakriisist tulenevalt nii kiiresti kui loodetud.

Käibest teenis ettevõte 83 protsenti ehk ligi 15,7 miljonit eurot Eestist, 14,9 protsenti ehk üle 2,8 miljoni euro teistest Euroopa Liidu (EL) riikidest ning 2,1 protsenti ehk ligi 399 200 eurot EL-i välistest riikidest.

Omatoodang moodustas ettevõtte müügitulust 97,3 protsenti ehk ligi 18,4 miljonit eurot. Lisaks teenis ettevõte muudest allikatest ligikaudu 503 900 eurot.

Salvesti tegevusi mõjutas 2020. aasta jooksul kõige enam märtsis alanud koroonakriis, mille tõttu peatas ettevõte mitmed planeeritud tegevused ning oli sunnitud ümber kujundama oma tegevusplaani nii koduturu kui ka eksportturustuse tegevuste osas. Samuti vaatas toiduainete käitleja üle kulubaasi.

Salvesti hinnangul oli ettevõte ümberkorralduste tulemusena võimeline säilitama töötajate arvu ja palgad kriisieelsel tasemel. Firmas töötas mullu täistööajale taandatuna keskmiselt 178 inimest, kelle palgakulu oli üle 2,75 miljoni euro. Aasta varem oli 190 töötaja palk üle 2,8 miljoni euro. Ettevõttel ei ole tänavu plaanis suurendada töötajate arvu.

Ettevõtte teatel suudeti kriisi ajal optimeerida oma protsesse ning keskenduda nii tootmise- kui ka laovarude juhtimise efektiivsusele, mille tulemusena vähenesid mõnevõrra laovarude mahud. Salvesti hinnangul tuldi muutunud oludega edukalt toime ning tehtud ümberkorraldused kajastuvad ka majandustulemustes.

Aruandeaastal investeeris Salvest materiaalsesse ja immateriaalsesse põhivarasse kokku ligikaudu miljon eurot, mida ettevõte finantseeris kogu ulatuses omavahenditest. Suurimad investeeringud olid uue autoklaavi ja supiliini kaanetaja paigaldamine tootmisesse. Lisaks rekonstrueeris ettevõte tootmise soojasõlmed.

Keskkonnamõjusid silmas pidades ehitas AS Salvest oma territooriumil välja kaks päikeseparki, mille toodang annab täisvõimsusel töötades ligikaudu 10 protsenti ettevõtte kogu energiavajadusest. Samuti liigub ettevõttes tekkiv biolagunev prügi, mida on ligikaudu 700 tonni aastas, alates eelmisest aastast ümbertöötlusjaama biometaani valmistamiseks.

Salvesti põhieesmärgiks 2021. aastal on tootmise efektiivsema juhtimise tagamine kontrollimaks paremini nii toodete omahindasid kui ka toodete kvaliteeti. Ettevõte jätkab eelmisel aastal alustatud üldiste efektiivsustegevuste elluviimist ja parendamist. Samuti on ettevõtte eesmärgiks leida läbi nii uute eksport- kui ka kodumaiste klientide kaasamise suurem koormatus olemasolevale seadmepargile.

Ettevõte on ettevaatlikult optimistlik käimasoleva aasta majanduslike eesmärkide täitmise osas. Jätkatakse investeeringuplaani täitmist vastavalt turuolukorrale, vajadusel vähem kriitilisi projekte edasi lükates. Salvesti hinnangul jäävad investeeringud tõenäoliselt vahemikku 800 000 kuni 2,7 miljonit eurot, sealhulgas ka tootmishoone 1,3 miljoni euro suurune laiendus, mille ehitus ei ole lõplikult otsustatud.

Bilansipäeva seisuga oli ettevõtte jaotamata kasum üle 12,15 miljoni euro. Omanikule on makstud aruandeaastal dividende üle 107 500 euro.

Salvesti omanik on ärimees Veljo Ipits.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles