Päevatoimetaja:
Angelina Täker

16 «rohelist piirkonda» Ühendkuningriigi turismi ei päästa, kardavad bossid

Copy
British Airwaysi lennukid Londoni Heathrow lennuväljal.
British Airwaysi lennukid Londoni Heathrow lennuväljal. Foto: ADRIAN DENNIS/AFP

Kuigi Ühendkuningriik on lasknud vabaks reisimise juba 16 populaarset turismipiirkonda, kust naasmisel ei pea reisijad enam karantiini jääma, ei piisa sellest kohalike turismiettevõtete ellu jäämiseks, näitab BBC läbi viidud uuring. 

Kolmapäevast leevenevad Ühendkuningriigi kodanikele kehtestatud reisipiirangud ning lisandub sihtkohti, kust naasmisel ei pea turistid enam karantiini jääma. Uute «roheliste» sihtkohtade hulka kuuluvad brittide hulgas populaarsed Baleaari saared Ibiza, Menorca, Mallorca, üheksa Kariibi mere piirkonda, Malta ja Madeira ning neli kaugemat Briti «ülemereterritooriumi». Räägitud on ka piirangute leevendamisest turistidele, kes on läbinud vaktsiinikuuri, kuid see võib BBC andmetel jõustuda alles suve teisel poolel. Esialgu jääb erandiks ka Malta, kuhu lubatakse karantiinita sisse vaid turistid, kes on saanud kätte mõlemad vaktsiinisüstid ning kel on ette näidata Malta terviseameti poolt aktsepteeritud sertifikaat. 

Briti turismifirmade tippjuhtide sõnul on niinimetatud «roheliste» riikide nimekirja pikendamine samm õiges suunas, kuid ei kõrvalda kaugeltki kõiki majandusraskusi, mille koroonapandeemia reisiärile on põhjustanud. Ettevõtete juhtide hinnangul andis valitsus lubadusi piirangute kiiremaks ja mõjusamaks kõrvaldamiseks kui seda on praegused leevendused. 

Lennufirma EasyJet tegevjuht Garry Wilson kinnitas et uudis on põhjustanud puhkusereiside broneeringutes hiiglasliku kasvu ning sõnumit tervitas ka reisifirma Thomas Cook, kelle klientidele avas piirangute leevendamine mitu uut sihtkohta. Siiski ei pea kõik firmajuhid valitsuse samme piisavateks. British Airways hoiatas, et turismisektor ei saa endale lubada teist vahele jäänud suve. Firmajuhtides tekitab küsimusi, miks on leevenduste alt välja jäänud näiteks Kanaarid ja Kreeka saared, samuti süüdistatakse valitsust topeltvaktsineeritutele kehtivate reeglite lõdvendamisega venitamises. 

Tagasi üles