Globaalne rikkus suureneb järgmise viie aastaga 39 protsenti

PM Majandus
Copy
Foto: Kyle Ryan / Unsplash

Credit Suisse´i hiljutisest globaalsest vararaportist tuleb välja, et aastaks 2025 prognoositakse globaalse jõukuse tõusu 39 protsendi võrra. Suurimaks kasvu põhjuseks peetakse arenevate riikide potentsiaali.

Majanduse kiire taastumine koroonapandeemia eelsele tasemele lubab prognoosida kõrget jõukuse kasvu järgmise viie aasta jooksul, kirjutavad raporti autorid. Heaks uudiseks on näiteks arenevate majanduste osakaalu kolmekordistumine, tõustes 30 protsendini kogu maailma jõukusest. Nende kasv on olnud kiirem võrreldes kõrge sissetulekuga riikidega, seisab raportis.

Ometi pani pandeemia olulise põntsu jõukuse suurenemisele arenevates riikides. Raporti koostajate sõnul näitab see seda, et vähem jõukad riigid ei suutnud pakkuda heldeid abimeetmeid ja laene oma majanduse toetamiseks.

Kuid ennustuste kohaselt peaks arenevate majanduste positsioon taastuma viie aastaga - madala sissetulekuga kodumajapidamiste jõukuse kasvutempoks arvatakse 9,7 protsenti, ülem-keskklassi jaoks 9,4 protsenti ja kõrgete sissetulekute puhul jääb kasv 5,8 protsendi juurde. Selle tulemusena prognoositakse, et järgmise viie aasta globaalsesse varade kasvu panustavad arenevad majandused koguni 41,7 protsenti.

41,7 protsenti järgmise viie aasta varade kasvust peaks tulema arengumaade majandustest

Arenevate majanduste raskekahurväe moodustavad Hiina ja India. Raporti autorid prognoosivad, et veerand terve maailma jõukuse kasvust tuleb tänu Hiinale. Riigi staatus areneva majandusena on aga kehtiv selle päevani, mil projektsioonide kohaselt tõuseb riigi jõukus täisealise elaniku kohta üle 100 000 dollari. Pärast seda oleks tegu kõrge sissetulekuga riigiga. Mis teeb sellise muutuse märkimisväärseks, on tõsiasi, et Hiina on 25 aastaga tõusnud madalaimast sissetuleku astmest püramiidi tippu.

India on samas teinud kaheksakordse hüppe oma jõukuseastmes võrreldes viimase 20 aastaga. Kuid vaatamata neljakordsele rahvaarvu tõusule ja muljetavaldavale kasvule tõmmatakse raportis Indiale paralleele 60ndate USAst, mis oli tol ajal samal rikkuse tasemel kui India on praegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles