Apple'i ja teiste USA suurfirmade juhid kaotavad usku kodukontorisse

PM Majandus
Copy
Apple'i juht Tim Cook.
Apple'i juht Tim Cook. Foto: Stephen Lam

Ameerika suurfirmade tegevjuhid ei näi olevat kodukontori usku, vaid tahavad väga, et nende töötajad kontorisse tagasi tuleksid, kirjutab Business Insider.

Ühendriikide suurima panga JPMorgani tegevjuht Jamie Dimon ütles, et kaugtöö ei toimi spontaansete ideede genereerimisel ning ei ole hea ka ettevõttekultuuri jaoks.

Sakslane Marc Metrick (Saks Fifth Avenue) nimetas kaugtööd lausa ettevõtete kultuurimõrvariks ja lisas, et vaikimisi töökohaks peab olema endiselt firma kontor.

Ka Apple'i tegevjuht Tim Cook viitas, et uued ideed sünnivad inimeste ühise mõttetöö tulemusena. «Innovatsioon ei ole alati kavandatud tegevus,» ütles ta.

Samas on vähe teaduslikke tõendeid selle kohta, et füüsiliste kontorite olemasolu aitaks ettevõtteid valdkondades, kus juhid seda loodavad: innovatsioonis ja tootlikkuses. Tegelikult on varasemate uuringute põhjal leitud, et kontoritel – nimelt avatud kontseptsiooniga kontoritel – võib olla isegi negatiivne mõju just sellisele suhtlustele, mida firmade juhid loodavad soodustada.

Teadlaste Ethan Bernsteini (Harvard) ja Ben Waberi (toona MIT) 2019. aasta uuring näitas, et avatud kontoritele üle läinud ettevõtete töötajatel oli 70 protsenti vähem näost näkku suhtlust.

Kontoritöötajad võivad küll rääkida kontoris olemise kasulikkusest, kuid praegu pole mingeid andmeid, mis viitaks sellele, et see organisatsiooni aitaks, ütles Bernstein hiljuti New York Timesile.

Samas on ka suurfirmade tegevjuhtidele vastupidiseid arvamusi. Riskikapitalist Marc Andreessen kirjutas hiljuti enda ajaveebis, et Covid-19 pandeemia ajal muutusid kaugtöö tegemise vahendid ja praktikad palju «võimsamaks».

«Tuli välja, et «parimaid» töid saab tõesti teha ekraanide ja interneti vahendusel ükskõik kuskohast,» kirjutas ta. «See on võib-olla kõige olulisem asi, mis mu eluaja jooksul juhtunud. Interneti kasutamisel tekkinud võimalused võivad olla isegi olulisemad kui interneti loomine ise,» kirjutas investor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles