Aljaksandr Luka ⟩ EL kehtestas Valgevenele uue sanktsioonide paketi (1)

Copy
Euroliidu lipp.
Euroliidu lipp. Foto: Raivo Tiikmaa

Euroopa Liit kehtestas neljapäeval uue sanktsioonide paketi Valgevene peamistele majandusharudele, suurendades sellega survet Aljaksandr Lukašenka režiimile.

Uues paketis sisalduvad meetmed piiravad kaaliumkarbonaatväetiste, kütuse ja tubakatoodete kaubandust ning Minski ligipääsu Euroopa Liidu kapitaliturgudele, ütles EL avalduses.

Lisaks keelatakse ka sellise tehnoloogia müük Valgevenele, mida võib kasutada telefoni- ja internetiühenduste pealtkuulamiseks ja jälgimiseks, ning «kaheotstarbelise» sõjalise varustuse müük, mida võib kasutada meeleavalduste mahasurumiseks.

Majandussanktsioonid on kõige karmimad meetmed, mida EL seni Valgevene suhtes kehtestanud on pärast seda kui Valgevene presidendi Lukašenka käsul sunniti Minskis maanduma Ryanairi lennuk, et vahistada pardal viibinud teisitimõtlejast ajakirjanik Raman Pratasevitš ja tema tüdruksõber Sofia Sapega.

EL lisas esmaspäeval sanktsioneeritute nimekirja veel 86 isikut ja üksust. Praeguseks on sanktsioonid kehtestatud kokku 166 inimesele, sealhulgas Lukašenkale, tema kahele pojale ja miniale, nende varad on külmutatud ja kehtestatud viisakeeld.

USA, Suurbritannia ja Kanada ühinesid esmaspäeval samuti koordineeritud sanktsioonide kehtestamisega Valgevene režiimile.

Lisaks keelas EL mais Valgevene lennukitel EL-i lendamise ja lõpetas lendamise Valgevene õhuruumis.

Lukašenk,akes on Valgevene president juba 1994. aastast, on seni lääneriikide surve osas ükskõikseks jäänud, sest riiki toetab peamine liitlane Venemaa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles