Euroala majandusaktiivsus kasvas juunis 15 aasta kiireimas tempos

BNS
Copy
Inimeste kindlustunde taastumine annab hoogu äriaktiivsuse kasvule.
Inimeste kindlustunde taastumine annab hoogu äriaktiivsuse kasvule. Foto: Marko Saarm / Sakala

Euroala äriaktiivsus kasvas sel kuul koroonapiirangute lõdvenedes 15 aasta kiireimas tempos, selgub kolmapäeval avaldatud uuringust.

IHS Markiti ostujuhtide indeks (PMI) tõusis juunis 57,1 punktilt 59,2 punktini. Üle 50-punktine tulemus osutab kasvule.

Uuringufirma märkis, et euroala majanduse on taas käima lükanud edusammud koroonaviiruse vastasel vaktsineerimisel, mis on lubanud piiranguid lõdvendada.

«Aina helgem väljavaade, et normaalne elurütm on taastumas, on tõstnud usalduse aegade kõrgeimale tasemele, andnud hagu kulutamisele ja julgustanud värbamist,» ütles IHS Markiti peaökonomist Chris Williamson.

Andmed osutavad, et teises ja kolmandas kvartalis on oodata suurt majanduskasvu, mis järgneb sügisestest ja talvistest piirangutest tingitud langusele, teatas uuringufirma.

Plahvatuslik kasv on toonud aga ka omad probleemid, nimelt tarneahelate ülekoormatuse ja nõudluse kasvust tingitud hinnatõusu, märgiti raportis.

«Kasvu tugevus nii Euroopas kui mujal tähendab, et firmadel on raskusi nõudluse rahuldamisega, puudu on nii toorainest kui töötajatest» ütles Williamson, kelle sõnul tõstab see tulevatel kuudel hinnasurvet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles