Suurbritannia alustab läbirääkimisi Aasia ja Vaikse ookeani vabakaubanduspiirkonnaga liitumiseks

Elina Liibak
Copy
Jalakäijaid jalutamas Londoni kesklinnas Oxford Streeti, mis on Suurbitannia kõige populaarsem kaubandustänav.
Jalakäijaid jalutamas Londoni kesklinnas Oxford Streeti, mis on Suurbitannia kõige populaarsem kaubandustänav. Foto: NIKLAS HALLE'N

Suurbritannia alustab läbirääkimisi Aasia ja Vaikse ookeani vabakaubanduspaktiga liikumiseks, et tagada parem juurdepääs «praegustele ja tuleviku suurimatele turgudele», vahendab BBC News.

Kaubandusleping (CPTPP) hõlmab Vaikse ookeani piirkonna 11 riiki, sealhulgas Austraaliat, Kanadat ja Jaapanit. Liikmelisus tähendaks Suurbritanniale pääsemist kõrgetest kaubandustariifidest, mis seeläbi aitaks Ühendkuningriigi ettevõtetel jõuda paremini 500 miljoni elanikuga turule. ÜK oleks liitumisel teine majandus lepinguga liitunute seas.  

Briti väliskaubandusminister Liz Trussi sõnul oleks liikmelisus «särav Brexiti-järgne auhind, mida ta tahab brittidele võita». Veel märgib ta: «Kaubandustsoonist on kasu farmeritele ja tootjatele, kes saavad enda tooteid müüa suurimatele turgudele. Ilma, et me peaks ära andma kontrolli oma seaduste, piiride või raha üle.»

Siiski on Suurbritannias saatnud lepingut ka kriitikanooled. ÜK farmerite sõnul võib Austraalia importkaup õõnestada Briti põllumajandustoodete hindu ja teha kahju kohalikele põllumeestele.

Vabakaubanduslepingu eesmärk on vähendada kaubandustariife liitunute vahel ning see sisaldab lubadust kaotada või vähendada kaubandustasusid 95 protsendi ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles